Людям не залишили шансу на порятунок,- одесити про пожежу в коледжі

Сьогодні рятувальники почали розбирати завали у згорілому будинку коледжу. У лікарнях залишаються 26 постраждалих. Городяни несуть харчі для пожежних і вистоюють чергу, щоб здати кров

В Одесі рятувальники всю ніч боролися з пожежею в коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, який загорівся ще в середу близько 10:00. Коли сьогодні вранці кореспондент порталу "Коментарі" приїхав на місце події, вогонь вже загасили, проте пожежники продовжували поливати водою окремі осередки тління. Ми стежили за тим, що відбувалося на згарищі протягом дня.

"Страшно і боляче"

На розі вулиць Троїцької та Пушкінської, де чорніє згорілий будинок Асвадурова, - метушня. За червоно-білою стрічкою туди-сюди бігають рятувальники та правоохоронці. Навіть тим, хто стоїть за огорожею, видно, що в будинку частково обвалився дах: в обвуглених віконних отворах шостого поверху проглядається небо.

"Це просто свавілля! Як могла така будівля так швидко згоріти? Яка у них була пожежна система безпеки тоді? Людям не залишили шансу на порятунок. Страшно жити в такій країні, де всім плювати на народ", - в серцях говорить нам одесит Олексій, який спостерігає за ліквідацією наслідків пожежі.

За ніч будівля і дорога біля коледжу покрилася кіркою льоду. Тому за оточеною частиною, на вулиці Троїцькій, асфальт посипають сіллю. Сьогодні тут продовжують стояти люди, що спостерігають за подіями.

"Вчора була тут весь день. Коли все тільки почалося, складно було повірити, що серед білого дня у центрі міста люди опинилися просто в пастці вогню. Я бачила, як хтось стрибав з вікон. Це страшно і боляче", - поділилася з нами одеситка Ольга, яка мешкає неподалік.

У приміщенні банку через дорогу від коледжу рідні безвісти зниклих продовжують чекати новин. Деякі з них їздили трохи поспати, інші ж провели тут усю ніч. Хтось плаче, хтось просто мовчить. Незважаючи ні на що, вони не залишають надії знайти своїх близьких.

Поки родичі зниклих чекають звісток, співробітникам магазину канцтоварів, який знаходиться в згорілому будинку, дозволили зайти і винести звідти все, що вціліло. У приміщенні багато води, кажуть вони.

До речі, жителі прилеглих до коледжу будинків, також провели ніч поза домом. Їх евакуювали і розселили в готелях. За словами віце-мера Павла Вугельмана, в цих будинках поки немає ні світла, ні газу.

Їжа для пожежних і кров для постраждалих

Близько 13:30 рятувальники зупинили пролив будівлі, а експерти з Одеської державної академії будівництва та архітектури спробували визначити стан стін і каркаса пам'ятника архітектури. Вже на початку четвертої вогнеборці зайшли всередину будівлі і почали розбирати завали. Роботи обіцяють не припиняти навіть вночі.

"До цього прибрали сгорілі дерев'яні балки, які погрожували співробітникам ДСНС", - повідомили в прес-службі Одеської ОДА.

Щоб підтримати пожежних і інших людей, які знаходяться на місці події, одесити несуть туди їжу і теплий одяг. У мерії дякують городянам за чуйність, але просять зачекати з допомогою.

"Кількість принесених продуктів і одягу настільки велика, що їх просто неможливо з'їсти або використовувати", - заявили в прес-службі муніципалітету, підкресливши, що пожежники з самого початку були забезпечені всім необхідним.

Кров постраждалим, за словами чиновників, поки теж не потрібна. Вранці на станції переливання крові у Бісквітному провулку було так багато людей, що медикам довелося відмовити у здачі крові деяким донорам.

За даними на 16:35, у лікарнях продовжують отримувати лікування 26 постраждалих під час пожежі: 16 студентів коледжу, 4 співробітника коледжу та 6 співробітників ДСНС.

"Всі постраждалі в повному обсязі забезпечені необхідною медичною допомогою, ліками і препаратами крові", - запевняють в муніципалітеті.


Автор фото: Марія Дмитренко

Нагадаємо, поліція розглядає дві версії причин пожежі, одна з яких – підпал. А рятувальники попередньо кивають на подовжувач.

Інформація про загиблих поки що залишається без змін: загиблою зазначається одна дівчина.

"Не хочу нікого обманювати - жертв може бути більше", - заявив вранці президент Володимир Зеленський.

Зниклими безвісти вважають 14 осіб.


Джерело: https://odessa.comments.ua


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися