Укренерго назвав дату коли в Одесі буде весь день світло

Один день не відключатимуть електроенергію

З 9 по 24 липня на території всієї України будуть внесені зміни в графіки відключень електроенергії. У кожній області на один з днів цих двох тижнів будуть зняті обмеження на споживання електроенергії. Інші дні продовжуватимуться відповідно до графіків, опублікованих обленерго кожного регіону. Це необхідно для проведення вимірювань фактичного споживання електроенергії, які здійснюються щорічно влітку та взимку. Вони дозволяють більш точно прогнозувати режим роботи енергосистеми країни. Про це повідомляє Укренерго. 

Коли буде світло весь день

  • 9 липня: Дніпропетровська область

  • 10 липня: м. Київ

  • 11 липня: Київська та Хмельницька області

  • 12 липня: Донецька, Чернігівська, Одеська області

  • 16 липня: Запорізька, Вінницька, Рівненська області

  • 18 липня: Волинська, Львівська, Чернівецька області

  • 19 липня: Тернопільська, Полтавська, Херсонська, Закарпатська області

  • 23 липня: Черкаська, Харківська, Миколаївська області

  • 24 липня: Житомирська, Івано-Франківська, Сумська, Кіровоградська області

Ці вимірювання не застосовуються для тимчасово окупованих територій.

Чому це важливо

Проведення таких вимірювань дає змогу Диспетчерському центру "Укренерго" оцінити реальне споживання електроенергії в кожному регіоні без обмежень. Це дозволить зрозуміти, скільки енергії необхідно кожній області для забезпечення нормального функціонування в літній період, враховуючи зміни в чисельності населення та розміщення підприємств.

Аналіз отриманих даних допоможе забезпечити більш точний та рівномірний розподіл наявних потужностей між регіонами. Це також дозволить краще планувати розвиток енергосистеми, підвищуючи її стійкість до можливих атак на енергетичну інфраструктуру. Зокрема, такі дані будуть важливими для реалізації проєктів з децентралізованої генерації в найбільш критичних місцях.

Як це буде організовано

У кожній області на один день знімуть всі обмеження на споживання електроенергії. Водночас для регіонів, де вимірювання не проводяться, графіки відключень можуть бути змінені, щоб уникнути дефіциту енергії, спричиненого обмеженням постачання. Більш детальну інформацію про зміни можна отримати у місцевих обленерго. 

Якщо ж під час цього періоду відбудуться масовані ракетні атаки на енергетичну інфраструктуру з боку Росії, і в енергосистемі виникне значний дефіцит потужності, проведення вимірювань буде перенесено до стабілізації ситуації.

Читайте також