Навчальному закладу на Одещині повернули землі вартістю 15 млн гривень

Лиманському ліцею ця земля передана у постійне користування

Навчальному закладу у Білгород-Дністровському районі повернули 80 га сільгоспземель вартістю 15 млн грн. Лиманському ліцею ця земля передана у постійне користування для дослідних і навчальних цілей та ведення підсобного сільського господарства.

Про це повідомляє Одеська обласна прокуратура. 

Школа уклала два ідентичні договори про спільну обробку землі з фермерським господарством та підприємцем строком на 4 та 7 років, умовно поділивши ділянку на дві частини по 40 га. Відповідно до умов укладених договорів, Ліцей передав у користування суб’єктам підприємницької діяльності землю, за що вони мали оплатити частиною вирощеного врожаю.

 Проте прокуратурою доведено у суді, що зазначені договори насправді є удаваними правочинами і містять всі ознаки договору оренди землі та не передбачають будь-якої спільної діяльності з боку навчального закладу, окрім отримання орендної плати.

Суд погодився з доводами прокуратури про те, що освітній заклад не мав повноважень приймати рішення щодо розпорядження землею, яка знаходиться у державній власності та перебуває лише в користуванні навчально-виховного комплексу. Крім цього суб’єкти господарювання мали намір приховати справжні правовідносини та уникнути передбаченої законом процедури для отримання землі в оренду.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що прокурори Одеської обласної планують повернути місту пам’ятку архітектури та історії національного значення "Прибутковий будинок Лехре" на Приморському бульварі. Його побудували у 1823 – 1826 роках та добудували у 1895 році за проєктом архітектора Шеврембрандта.


Читайте також