В Одесі на відновлення закладів освіти після ракетного обстрілу необхідні мільйони

Частина закладів освіти вже запрацювала

23 липня історичний центр міста зазнав значних ушкоджень після ракетного обстрілу російськими окупантами. Постраждали також і заклади освіти міста. Руйнувань зазнали п'ять дитячих садочків, чотири школи та два заклади позашкільної освіти. Олена Буйневич - директор міського департаменту освіти та науки розповіла, що наразі неможливо порахувати точну суму, яка знадобиться на відновлення шкіл та садочків. Зрозуміло тільки те, що це не менше п’яти мільйонів гривень.

"На кожен заклад не менше п'яти мільйонів. Той, який на Сабанєєвому мосту, там взагалі мова буде йти про декілька десятків мільйонів гривень. Точно сказати зараз ніхто не зможе, оскільки ще немає експертних висновків. ... Садочок на Сабанєєвому мосту відновити наразі ми не зможемо швидко, бо це пам’ятник архітектури. І пошкодження там досить значні", - зазначила Буйневич. 

Олена Буйневич зазначила, що частина закладів освіти вже запрацювала. Для одного з них, аби той зміг приймати принаймні дві групи, замовили вікна. Щодо ще одного з садочків експерти встановлюють, чи несуть тріщини на стінах загрозу дітям, тому він наразі не працюватиме. 

Нагадаємо, що Пам’ятки архітектури, які постраждали внаслідок ракетної атаки російських окупантів 23 липня, необхідно терміново законсервувати та провести стабілізаційні роботи. Про це розповів архітектор-реставратор Анатолій Ізотов. Фахівець впевнений, наразі недоцільно розпочинати процес реконструкції будівель, адже війна ще не закінчилася і ніхто не знає коли чекати наступний удар. Крім того, Ізотов підкреслив, що відновити пам’ятки архітектури не буде проблемою.

Читайте також