Одеські морпіхи не збирають кошти від громадян: в мережі оголосили фейковий збір

Одеські морпіхи з 35 бригади спростували інформацію про те, що вони збирають гроші

Морпіхи одеської 35 бригади застерегли небайдужих людей від шахраїв. Так, нещодавно на просторах інтернету з’явилася інформація, що начебто їх десантно-штурмовий батальйон, за допомогою соцмереж збирає донати для купівлі авто. Втім, військові наголосили, що цей збір - це фейк. Про це повідомили військові одеської 35 окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Остроградського на своїй сторінці в Facebook.

“Повідомляємо, що подібний підрозділ у військовій частині відсутній. Ми спробували зв’язатися з автором публікації, але він заблокував нашу сторінку. Враховуючи подібні дії збирачів коштів, просимо Вас не надсилати гроші на рахунки, зазначені в публікації”, – наголосили морпіхи.

Наголосимо, що у всіх соцмережах з початком повномасштабної війни з'явилася неймовірна кількість постів про допомогу. А у шахраїв – максимум можливостей втілити роками напрацьовані схеми.

Як перевірити людину?

- Перевіряйте її дані 

Погугліть номер телефону, або ж скористайтесь додатком "Ти Хто", який можна завантажити на телефон. Якщо акаунт у телеграмі було створено нещодавно, після початку повномасштабної війни — найбільш ймовірно, що це шахрай. 

- Перевіряйте соцмережі 

Попросіть співрозмовника надіслати посилання на свої сторінки, перегляньте, коли вони були створені, чи активні. 

- Переказуйте гроші на офіційні рахунки організацій

Якщо ви хочете підтримати фінансово організацію чи фонд, знайдіть її за кодом ЄДРПОУ, подивіться соцмережі та соцмережі керівника. Перевірте, чи звітує організація про свою діяльність і витрачені кошти.

- Попросіть надати документи 

Не бійтесь уточнювати деталі та просити фото документів. Якщо людина справді потребує допомоги, вона може це підтвердити.

Як діяти, якщо ви виявили шахрая?

Якщо ви виявили шахрая у волонтерському чаті — повідомте про це адміністраторів, аби заблокували особі доступ. У випадку, якщо ви маєте докази про шахрайські дії — звертайтесь в поліцію. Для цього телефонуйте за номером 102.

Не бійтесь повідомляти про спроби шахрайства. Ваші дії можуть вберегти інших людей.

Читайте також