"Global Chain": Одеська поліція ліквідувала угруповання, яке примушувало людей до жебрацтва

Поліцейські міграційної поліції на території України провели профілактичні заходи з інформування населення про ризики торгівлі людьми та шляхи їх уникнення

Співробітники міграційної поліції Національної поліції України взяли активну участь у міжнародній операції по боротьбі з торгівлею людьми під назвою "Global Chain". Під час цієї масштабної акції, яка об'єднала правоохоронців з 39 країн, було ліквідовано й організоване злочинне угруповання, що експлуатувало людей у жебрацтві в Одеській області. Про це повідомляє ГУНП в Одеській області. 

Операція проходила з 3 по 9 червня в рамках тижня спільних дій проти торгівлі людьми EMPACT (Європейська міждисциплінарна платформа проти кримінальних загроз). Її очолила Австрія, за участі Румунії, Європолу, FRONTEX та Інтерполу. В результаті цих дій було заарештовано 219 осіб та ідентифіковано понад 1374 жертви, з яких 153 — діти.

На території України заходи координувалися співробітниками Департаменту міграційної поліції Національної поліції України та Державної прикордонної служби України. Вони брали безпосередню участь у роботі Координаційного штабу у Варшаві.

Досягнення українських правоохоронців

  • Одеська область: Міграційна поліція ГУНП ліквідувала організовану групу, учасники якої примушували громадян до жебракування.

  • Чернігівська область: Поліцейські викрили зловмисника, який завербував особу з інвалідністю для фіктивного шлюбу з метою уникнення військової служби.

  • Вінницька область: Співробітники міграційної поліції затримали та повідомили про підозру двом особам, які завербували та сексуально експлуатували неповнолітню.

В усіх випадках злочинцям було повідомлено про підозру за ст. 149 Кримінального кодексу України (Торгівля людьми). Потерпілі отримали необхідну допомогу в межах чинного законодавства.

Нагадаємо, поліцейські в Одесі розкрили справу про торгівлю людьми, у якій було відправлено на лаву підсудних організаторів цієї жахливої схеми. За даними розслідування, одесит разом із двома своїми знайомими відповідальні за вербування, утримання та змушування громадян до жебрацтва.

Читайте також