Стало відомо, хто віддав наказ обстріляти ЖК "Тірас" в Одесі

Генерал РФ Кобилаш став підозрюваним у справі про обстріл ЖК "Тірас"

Українські слідчі оголосили про підозру командувачу дальньої авіації російських збройних сил у справі про трагічну ракетну атаку на мирний житловий комплекс "Тірас" в Одесі. Він звинувачується у порушенні міжнародних норм війни, умисному вбивстві та нанесенні значних матеріальних збитків цивільним об'єктам міста. Про це повідомляє Одеська обласна прокуратура. 

Згідно з матеріалами слідства, генерал отримав від військово-політичного керівництва Росії розпорядження здійснити ракетний удар по житловим кварталам Одеси. Злочинний наказ включав в себе використання високоточних ракет типу Х-101, що були запущені з російського бомбардувальника над Каспійським морем.

Події 23 квітня 2022 року призвели до загибелі восьми мирних жителів, серед них тримісячної дитини, та поранення 12 осіб. Ракети завдали значних матеріальних збитків житловим комплексам, бізнес-центрам та місцям поховань на кладовищі.

Понад 40 годин слідчі працювали на місці події – оглянули 61 об’єкт, тіла всіх загиблих, вилучили їхні біологічні зразки і їхніх родичів, допитали 96 потерпілих та 20 свідків. Для отримання доказової бази воєнного злочину також провели ряд судово-медичних, молекулярно-генетичних, вибухово-технічних, будівельно-технічних та військових експертиз, – прокоментували в ГУНП Одеської області. 


Обстріли Одеської області

У ніч на 5 липня 2024 року російські окупанти здійснили атаку на Україну, використовуючи 32 ударні безпілотники "Shahed-131/136". Запуск дронів було здійснено з територій Курська та Приморсько-Ахтарська у Росії. Усі 32 ворожі дрони були збиті в повітряному просторі над Миколаївською, Одеською, Херсонською, Дніпропетровською, Київською, Чернігівською та Черкаською областями.

24 червня близько 8 ранку в Одесі пролунав потужний вибух. Ворог ймовірно атакував місто крилатими високоточними ракетами типу “Калібр”. Начальник Одеської обласної військової адміністрації Олег Кіпер повідомляє про влучання в цивільний об’єкт. 

За інформацією Повітряного командування "Південь", надвечір 19 червня ворог вчергове атакував прибережну зону Одещини балістичною ракетою (ймовірно "Іскандер-М") із території тимчасово окупованого Криму. Внаслідок влучання пошкоджень зазнала рекреаційна інфраструктура, виникло загоряння сухої трави на відкритій місцевості, яке було ліквідовано. Люди не ушкоджені.

Читайте також