В Одесі судитимуть трьох медиків: в чому їх звинувачують

Медики можуть потрапити за ґрати на 5 років

В Одесі судитимуть трьох працівників медичних установ, які через службову недбалість уклали договори на закупівлю товарів за завищеними цінами, завдавши державі збитків на суму понад три мільйони гривень. Порушників викрили слідчі ГУНП в Одеській області разом з оперативниками управління стратегічних розслідувань ДСР НПУ.

Розслідування розпочалося у 2022 році, коли слідчі виявили можливі порушення у сфері публічних закупівель в одному з комунальних некомерційних підприємств. Було встановлено, що двоє чоловіків та одна жінка, які обіймали різні посади в медичних установах, відповідали за пошук економічно вигідних пропозицій для закупівлі медичних матеріалів. Проте їхнє неналежне виконання обов’язків призвело до укладення договорів за завищеними цінами, що спричинило значні фінансові втрати.

Внаслідок цих дій на рахунки постачальників безпідставно було перераховано суми, що перевищували ринкову вартість товарів. Один із фігурантів завдав збитків на понад 700 тисяч гривень, інший — на понад 1,2 мільйона гривень, а третя особа — на майже 1,2 мільйона гривень.

Зібравши достатньо доказів, ми висунули всім фігурантам обвинувачення у службовій недбалості. Цей злочин кваліфікується за ч. 2 ст. 367 ККУ і карається позбавленням волі на строк від двох до п'яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та зі штрафом від 4250 до 12750 гривень. Обвинувальні акти з усіх трьох проваджень вже скеровані до суду для розгляду справи по суті, - зазначив слідчий відділу розслідування особливо тяжких злочинів слідчого управління ГУНП в Одеській області старший лейтенант поліції Сергій Кулагін.

Наразі правоохоронці встановлюють інших осіб, які можуть бути причетні до аналогічних правопорушень.

Нагадаємо, Аналітики Бюро економічної безпеки в Одеській області під час моніторингу публічних закупівель виявили ризикові тендери, де виконавцем робіт виступала одна й та сама компанія. Планувалося провести реконструкцію будівель пологового будинку в Одесі та дитячого садка в Березівському районі Одеської області, з кошторисом 175 млн грн та 147 млн грн відповідно.

Читайте також