Прокуратура повернула державі пам’ятку архітектури в Одесі

Прокуратура Одеси відстояла у суді будівлю "Товариства взаємного кредиту"

Прокуратура Одеси успішно повернула у комунальну власність важливу архітектурну пам’ятку - будівлю "Товариства взаємного кредиту", розташовану на вул. Пушкінській. Ця споруда, зведена у 1903 році за проєктом архітектора Бернардацці О.Й., займає площу 3183 кв. м і оцінюється в 75 мільйонів гривень. Про це повідомляють у відомстві.

Позов прокурорів був поданий через серйозні порушення орендарем умов договору. Зокрема, орендар не тільки запізнювався зі сплатою орендної плати, але й не виконував необхідних ремонтно-реставраційних робіт для підтримки пам’ятки. Суд задовольнив вимоги прокуратури, ухваливши стягнення заборгованості, розірвання договору оренди та повернення будівлі у комунальну власність.

Під час розгляду справи суд підтвердив правомірність доводів прокуратури, визнавши порушення орендарем істотних умов договору достатніми для його розірвання. Прокуратура наразі вживає заходи для забезпечення виконання судового рішення.

Робота по захисту культурної спадщини є вкрай важливою, оскільки режими охорони в м. Одеса посилилися з набуттям відповідного статусу об’єкта всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Режими та порядок використання таких об’єктів має чіткі вимоги та знаходиться під особливою увагою міжнародної спільноти, – йдеться в повідомленні. 

Нагадаємо, Український Верховний суд ухвалив рішення на користь прокуратури Одеської області, яке зобов'язує Одеську міську раду взяти на облік дамбу Хаджибейського лиману. Протягом тривалого періоду прокуратура боролася у судах за визнання бездіяльності місцевих органів влади у питанні правового статусу важливої гідротехнічної споруди, яка забезпечує захист міста від повеней та виконує важливі функції для місцевих підприємств і жителів.

Читайте також