Нові випадки кашлюку в Одесі: яка епідситуація в місті

Статистика захворюваності в Одесі за останній тиждень

За даними Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, протягом минулого тижня в Одесі зареєстровано 81 випадок захворювання на гострі кишкові інфекції, з яких 63% - це діти до 17 років. Захворюваність знаходиться на типовому для цього періоду рівні. Про це повідомляє Одеська міська рада. 

Причини та фактори захворювань

Факторний аналіз вказує на те, що більшість випадків інфекцій пов’язані з вживанням немитих ягід, овочів та фруктів, порушенням технології приготування та зберігання домашніх страв, а також з вживанням м'ясних і молочних продуктів, придбаних на ринках. Недотримання правил догляду за дітьми також стало одним із чинників поширення інфекцій.

Ситуація з іншими інфекціями

Поодинокі випадки вірусних гепатитів та повітряно-крапельних інфекцій також були зареєстровані. За минулий тиждень не зафіксовано жодного випадку дифтерії, кору, краснухи або правця.

Водночас в Одесі виявлено сім випадків захворювання на кашлюк, всі вони стосувалися дітей. В організованих колективах випадків кашлюка не зареєстровано. На місцях спалахів проводяться профілактичні та протиепідемічні заходи.

Дослідження на холеру та якість води

Для моніторингу холери були обстежені 79 хворих з гострими кишковими інфекціями, а також досліджено 7 проб з об’єктів зовнішнього середовища, включаючи морську, прісну і стічну воду. Результати досліджень не виявили наявності холерних вібріонів.

Також проведено моніторинг якості питної води в Одесі: досліджено 10 проб на мікробіологічні показники та 9 проб на санітарно-хімічні показники. Усі зразки відповідали нормативам.

Санітарно-епідеміологічна ситуація в місті перебуває під постійним контролем відповідних служб. Фахівці продовжують стежити за ситуацією і впроваджують необхідні заходи для запобігання розповсюдженню інфекцій.

Нагадаємо, на Одещині за останній тиждень було зафіксовано суттєве зростання захворюваності на гострі кишкові інфекції. Згідно з даними моніторингу, кількість випадків зросла на 16,7% порівняно з попереднім тижнем. Основною причиною цього підйому став значний ріст захворюваності серед дорослого населення, який склав 66%. Водночас серед дітей було зафіксовано зниження кількості випадків на 5. 

Читайте також