Безплатна медична допомога для переселенців в Одесі: що необхідно знати

ВПО можуть отримати безплатне лікування

Внаслідок повномасштабної агресії росії понад 8 мільйонів українців стали внутрішньо переміщеними особами, змушені залишити свої домівки та переїхати до більш безпечних регіонів країни.

Незалежно від того, де ви проживаєте та де зареєстровані, ви маєте право на повний обсяг медичної допомоги в рамках Програми медичних гарантій, яка охоплює всі основні види медичних послуг для внутрішньо переміщених осіб.

Програма медичних гарантій включає:

  • Екстрену медичну допомогу (незалежно від наявності декларації з сімейним лікарем).

  • Первинну медичну допомогу.

  • Спеціалізовану медичну допомогу.

  • Паліативну допомогу.

  • Реабілітаційні послуги у сфері охорони здоров'я.

  • Медичну допомогу дітям до 16 років.

  • Допомогу під час вагітності та пологів.

Також за програмою реімбурсації "Доступні ліки" можна отримати ліки безкоштовно або з частковою оплатою.

Для доступу до безоплатної медичної допомоги вам необхідно укласти декларацію з лікарем первинної медичної допомоги: сімейним лікарем, терапевтом або педіатром. Лікар може працювати в комунальному чи приватному закладі або як ФОП за договором із НСЗУ. Якщо ви тимчасово проживаєте в іншому населеному пункті, зверніться до найближчого медичного закладу з договором із НСЗУ та укладіть нову декларацію.

Скасовувати попередню декларацію не потрібно – нова автоматично замінить попередню в електронній системі охорони здоров'я.

Після укладання декларації ви отримаєте доступ до безкоштовних діагностичних та профілактичних послуг, консультацій щодо здорового способу життя, електронних направлень до спеціалістів, електронних рецептів на ліки, вакцинації за календарем профілактичних щеплень, оформлення довідок і листків непрацездатності.

Зверніть увагу, що без направлення можна звертатися до таких спеціалістів: гінеколога, психіатра, нарколога, фтизіатра, педіатра, стоматолога.

Щоб знайти медзаклад із договором із НСЗУ, скористайтеся:

  • Дашбордом НСЗУ "Електронна карта місць надання первинної медичної допомоги".

  • Контакт-центром НСЗУ за номером 16-77.

Програма медичних гарантій забезпечує однаковий доступ до медичних послуг для всіх українців, незалежно від їхнього статусу внутрішньо переміщеної особи.

Більше інформації про безоплатні медичні послуги можна знайти в електронному посібнику "Гід по Програмі медичних гарантій для пацієнта 2024". Завантажити посібник можна за посиланням.

Нагадаємо, згідно з останніми даними моніторингу, захворюваність на гострі кишкові інфекції в області знизилась на 11,8% у порівнянні з попереднім тижнем. Це зниження значною мірою обумовлене зменшенням захворюваності серед дорослих (на 37,5%), тоді як серед дітей рівень захворюваності залишився майже без змін.

Читайте також