В Одесі циркулюють кашлюк та кір: звіт медиків

Санітарно-епідеміологічна ситуація в Одесі

Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України повідомляє про поточну санітарно-епідеміологічну ситуацію в регіоні. Протягом останнього тижня на гострі кишкові інфекції в Одесі захворіли 74 людини, з яких більшість — 67,6% — це діти до 17 років. Про це повідомляє Одеська міська рада. 

Факторний аналіз вказує, що основні причини захворювань пов'язані з вживанням їжі, приготовленої або збереженої з порушеннями технологічних стандартів, а також з немитими ягодами, овочами та фруктами. Крім того, ризик виникнення інфекцій підвищують м'ясні та молочні продукти, придбані на ринках, і недотримання правил гігієни при догляді за дітьми.

Минулого тижня медики зареєстрували п'ять випадків захворювання на кашлюк, усі — серед дітей. При цьому в організованих дитячих колективах спалахів кашлюку не було зафіксовано. В осередках інфекцій проводяться профілактичні та протиепідемічні заходи.

Окрім цього, зареєстровано один випадок кору серед дорослих. Наразі тривають профілактичні заходи для запобігання подальшому поширенню хвороби.

Для моніторингу на холеру було обстежено 74 пацієнти з гострими кишковими інфекціями і досліджено 8 проб із зовнішнього середовища, зокрема морську, стічну та лиманну воду. На щастя, жодного випадку виділення холерних вібріонів не виявлено.

Щодо питної води, фахівці провели аналіз 18 проб на мікробіологічні показники та 17 проб на санітарно-хімічні. Усі зразки відповідали встановленим стандартам якості.

Нагадаємо, останні дані з моніторингу свідчать про помітне збільшення захворюваності на гострі кишкові інфекції в Одеській області. Порівняно з попереднім тижнем, загальна кількість випадків зросла на 33,3%. Серед дитячого населення ріст ще більш виражений — на 49%, а серед дорослих зареєстровано три нові випадки.

Читайте також