Дипломування українських моряків на порталі "Дія": підсумки року цифровізації

Майже половина українських моряків вже скористалися можливістю подавати заяви онлайн

Рік роботи онлайн-сервісу дипломування українських моряків на порталі "Дія" показав суттєві зрушення в напрямку прозорості та ефективності цього процесу. Завдяки цифровізації, яка повністю усунула корупційні ризики та значно пришвидшила процедуру оформлення документів, моряки тепер можуть отримати необхідні документи з будь-якої точки світу. Про цеповідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Ключові зміни та можливості

Реформа системи дипломування моряків передбачала запуск на порталі "Дія" ряду онлайн-послуг, які раніше були доступні лише в офлайн-форматі. Серед нових можливостей:

  • Подання заяви на присвоєння або підтвердження звання/кваліфікації.

  • Запис на компʼютерне тестування CES 6.0, доступне як в Україні, так і в Польщі.

  • Подання скарги в разі відмови у видачі кваліфікаційного документа.

За даними Адміністрації судноплавства, майже половина українських моряків вже скористалися можливістю подавати заяви онлайн. Послугою скористалися понад 33 тисячі моряків командного складу, а в результаті було видано 32 436 кваліфікаційних документів. Кожна заява проходить електронний трек, де кожен етап логується та доступний для перегляду в реальному часі. Це забезпечує максимальну прозорість процесу.

Підсумки роботи та подальші кроки

Завдяки новій системі, середній показник позитивного розгляду онлайн-заяв становить близько 70%. Моряки, які не згодні з рішенням, можуть подати апеляцію онлайн. За рік було подано 631 скаргу, з яких 152 були задоволені. Окрім того, через портал "Дія" близько 6000 осіб зареєструвалися на міжнародно визнаний іспит CES 6.0, обравши зручне місце його складання в Україні або за кордоном.

Наступні кроки реформи включають:

  • Розширення списку звань для моряків на порталі "Дія", зокрема для рядового складу.

  • Модернізацію та уніфікацію роботи Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України.

Цифрові послуги для моряків на порталі "Дія", що відповідають міжнародним стандартам, реалізовані спільними зусиллями Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Адміністрації судноплавства та Міністерства цифрової трансформації України за підтримки Проєкту "Підтримка цифрової трансформації", фінансованого USAID та UK Dev.

Нагадаємо, у 2024 році Адміністрація судноплавства видала українським морякам понад 50 тисяч кваліфікаційних документів. Загальна кількість виданих документів від початку реформи дипломування, яка стартувала на початку 2023 року, перевищила 80 тисяч.

Читайте також