Реформа дипломування моряків: досягнення у 2024 році

Понад 50 тисяч морських кваліфікаційних документів видано в 2024 році

У 2024 році Адміністрація судноплавства видала українським морякам понад 50 тисяч кваліфікаційних документів. Загальна кількість виданих документів від початку реформи дипломування, яка стартувала на початку 2023 року, перевищила 80 тисяч. Про це повідомив голова в Адміністрації судноплавства Євгеній Ігнатенко.

Запуск реформи мав на меті зменшення корупції в процесі видачі документів морякам, яку до цього називали "мільйонними схемами заробітків". Одним з ключових аспектів змін стало забезпечення прозорості та доступності процедури отримання кваліфікаційних документів.

За 6 місяців 2024 року Адміністрацією судноплавства виготовлено 54 201 кваліфікаційний документ, а це майже вдвічі більше ніж за весь 2023 рік. Результат досягнуто завдяки тому, що кожного дня працівники Адміністрації судноплавства друкують біля 500 кваліфікаційних документів моряків, отже кожного місяця цифра стабільно тримається на рівні 10 000, – зазначив Євгеній Ігнатенко.

Процедура подання заявок

Зараз моряки можуть подавати заяви на присвоєння звання та підтвердження кваліфікації чотирма способами:

  • особисто,

  • через представника,

  • поштою,

  • онлайн через портал "Дія".

Кожну заявку розглядає Державна кваліфікаційна комісія моряків (ДККМ) при Адміністрації судноплавства. Після затвердження рішення про видачу кваліфікаційного документа, уповноважені особи друкують документи на бланках суворої звітності, дотримуючись вимог законодавства.

Обмін старих документів

Адміністрація судноплавства також проводить обмін кваліфікаційних документів, виданих до ухвалення постанови Уряду №1499. Моряки можуть подати заяву на обмін особисто, через представника або поштою.

Готові кваліфікаційні документи моряки можуть отримати в Адміністрації судноплавства або ДП "Моррічсервіс", як особисто, так і через представника.

Нагадаємо, послужна книжка моряка (ПКМ) є ключовим документом, що підтверджує досвід роботи моряка на судні і є важливою для отримання кваліфікації та присвоєння звання. У листопаді 2023 року команда Адміністрації Судноплавства та Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури значно спростила процес отримання послуги ПКМ.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися