У Одесі проходить тренінг з циркулярної економіки для місцевих жителів

Тренінг направлений на зменшення та управління відходами в морі

У Одесі з 25 по 28 квітня в рамках проєкту SB1021 CIRCLECON проходять тренінги з циркулярної економіки. Вони мають на меті навчити ефективному управлінні відходами та налагодженню координації зусиль усіх зацікавлених учасників у Чорноморському басейні.


Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповів національний координатор проєкту BSB1021 CIRCLECON Олег Рубель.


Тренінговий цикл проєкту складатиметься з онлайн та офлайн форматів. У рамках тренінгів учасники навчатимуться сучасної практики циркулярної економіки, які дозволяють запобігати, зменшувати та управляти відходами.


Унікальність цього проєкту в тому, що раніше всі працювали окремо — екологи окремо, економісти окремо. А цей проєкт об’єднує бізнес-практиків та науковців. І поєднання спільних зусиль, доброї волі всіх може дати загальний результат. Бізнес вже відкритий до діалогу, але потрібно підтримка влади та розуміння з боку громадськості, що проблему екології потрібно вирішувати” – зазначила Марина Балджи, академік Академії економічних наук, професор Одеського морського університету.


Також згідно зі словами Олександра Лайка, заступника директора з наукової роботи ДУ "Інститут ринку Інституту ринку та економіко-екологічних досліджень НАН України", проєкт BSB1021 CIRCLECON є важливим кроком у спільній міжнародній боротьбі за зменшення впливу на довкілля.


Майбутнє економічного розвитку – це тренд на створення екологічних індустріальних парків. Циркулярна економіка, коли немає відходів, все максимально переробляється, буде стимулювати збільшення доданої вартості товарів і збільшення робочих місць. Зараз це один з напрямків розвитку, на якому наголосило міністерство економіки України, – розповів науковець.


Нагадаємо, що Європейське агентство з безпеки мореплавства (EMSA) надасть Одеській філії Адміністрації морських портів України (АМПУ) спеціалізоване обладнання. Воно призначене для локалізації та ліквідації забруднень у Чорному морі.

Читайте також