В Одесі можливо боротися з амброзією тільки механічним способом знищення

Найкращий варіант у боротьбі з амброзією – виривати рослину з корінням

В Одесі та області масові сходи амброзії з'являються зазвичай на початку травня і протягом усього літа, особливо після випадання дощів. Через неможливість використання гербіцидів на території міста основний спосіб боротьби з амброзією – механічне знищення.

Про це повідомляє пресслужба Одеської міської ради. 

На малих ділянках бажано знищувати бур'ян з коренем. Великі ділянки необхідно регулярно скошувати, не допускаючи появи насіння. Цвіте цей небезпечний бур'ян у липні – жовтні, а плоди дозрівають, починаючи з серпня. 

Амброзія полинолиста домінує над рослинами інших видів. Вона зустрічається на узбіччях автодоріг та вздовж залізничних колій, на ділянках токсичних золовідвалів, шлаковідвалів, териконах вугільних копалень, а також на степових схилах, балках, у населених пунктах і навіть у заповідниках. Головним чинником, що сприяє швидкому розповсюдженню амброзії полинолистої, є її біологічні особливості: по-перше, вона невимоглива до ґрунтово-кліматичних умов.

Сильний алерген 

Ця карантинна рослина -  дуже сильний алерген. Алергічний потенціал пилку рослини залежить від кількості алергенів, які вона містить; індекс варіюється від 0 (нуль) до 5 (дуже високий). Пилок амброзії має індекс 5. У місцях масового цвітіння амброзії для людей, а особливо для дітей, виникає ризик захворювання сінної гарячки, а також трапляються напади бронхіальної астми. Як пояснюють фахівці, лікування алергії, спричиненої пилком амброзії, тривале й важке.

Про випадки виявлення обабіч автошляхів, у парках, на території міста амброзії полинолистої можна повідомити за телефоном: 724-72-47.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що на території Одеської області функціонує 128 об’єктів природно-заповідного фонду площею близько 167 тисяч гектарів. Спільно з науковцями проводить робота  щодо створення нових заповідних об’єктів.






Читайте також