На Одещині території заповідного фонду можуть збільшитись на 24 тисячі гектарів

Найвизначнішим досягненням є створення Національного природного парку "Куяльницький"

На території Одеської області функціонує 128 об’єктів природно-заповідного фонду площею близько 167 тисяч гектарів. Спільно з науковцями проводить робота  щодо створення нових заповідних об’єктів. Це національний природний парк  "Буджацькі степи", ландшафтні заказники "Чигринська балка", "Озеро Кугурлуй", "Схили до Лунга" та "Коло глея". 

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповіла директор департаменту екології та природних ресурсів Одеської обласної військової адміністрації Ірина Шатохіна.

Створення зазначених заповідних об’єктів дозволить розширити мережу територій та об’єктів природно-заповідного фонду області приблизно на 24 000 га. 

Зі 128 об’єктів природно-заповідного фонду області, 19 – загальнодержавного та 109 – місцевого значення. На частку заповідного фонду припадає майже 5% від загальної площі області. Законом України “Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період до 2030 року” передбачено збільшення площі земель природно-заповідного фонду до 12,5 % від загальної території України.

Найвизначнішим досягненням є створення Національного природного парку "Куяльницький" у 2022 році, який охоплює площу 10 800 гектарів, а також розширення території заповідного урочища "Дністровські плавні" на 757 гектарів у Білгород-Дністровському районі. Це призвело до практично 12 000 гектарів додаткової території в природно-заповідному фонді області. Варто зазначити, що розвиток "Куяльницького" природного парку уповільнюється відсутністю його директора.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що на Одещині намагаються надати природоохоронного статусу Придунайським озерам. Вже є два варіанти назви національного природного  парку - "Придунайська Бессарабія" або "Осяйна долина".





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися