Мешканець Одеси здавав ворогу місця розміщення ЗСУ: деталі справи

Агентом ФСБ виявився 19-річний мешканець Одеси

Служба безпеки України успішно зірвала чергову спробу російських спецслужб отримати актуальні дані про розміщення українських військових у регіонах Одещини та Житомирщини. Завдяки злагодженим діям правоохоронців було затримано агента ФСБ, який надавав інформацію про військові об’єкти для можливих ракетних ударів. Про це повідомляє Управління СБУ в Одеській області. 

Схема шпигунської діяльності

Агентом ФСБ виявився 19-річний мешканець Одеси. Він, шукаючи способи заробітку в Інтернеті, потрапив у поле зору російської спецслужби. У ролі інформатора молодик отримав завдання зібрати детальну інформацію про розташування військових навчальних закладів та шпиталів на території Одеської та Житомирської областей.

Завдання включали:

  • Вивчення режиму роботи військових академій та навчальних центрів.

  • Перевірка інформації про можливу передислокацію особового складу.

  • Спостереження за шпиталями та медичними установами, де лікуються українські військовослужбовці.

Методи збору даних

Агент щоденно обходив кілька локацій в Одесі та Житомирі, фіксуючи все, що могло бути корисним для його кураторів з ФСБ. Він спостерігав за периметром об’єктів, контрольно-пропускними пунктами та фотографував все, що могло представляти інтерес для російської сторони.

Зібрані дані передавалися через месенджери російському координатору, який перебував у Москві. В разі підтвердження координат цілей, окупанти планували здійснити по них ракетно-дронові удари.

Затримання та покарання для агента РФ

СБУ затримала агента під час виконання одного з його завдань у Житомирі, коли він проводив розвідку поблизу одного з об’єктів.

Слідство встановило, що фігурант підтримував зв’язок з кадровим співробітником управління ФСБ по Москві та Московській області. За кожне виконане завдання агент отримував грошову винагороду, яка надходила на його банківську картку.

Слідчі СБУ повідомили затриманому про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України — державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану. Зараз він перебуває під вартою і йому загрожує довічне ув’язнення.

Нагадаємо, Служба безпеки України успішно провела спецоперацію щодо розгалуженої агентурної мережі Федеральної служби безпеки Росії (ФСБ). У результаті цієї операції було одночасно затримано п'ятьох російських агентів, які діяли в Одеській, Запорізькій та Донецькій областях.

Читайте також