Не добігли 500 метрів: на Одещині затримали організатора схеми перетину кордону

Організатор схеми незаконного перетину кордону може потрапити за ґрати на сім років

Поліція Одеської області завершила розслідування справи щодо організації схеми незаконного переправлення людей через кордон України. За даними правоохоронців, затриманий разом із військовозобов'язаним чоловіком знаходився всього за 500 метрів від державного кордону. Про це повідомляє ГУНП в Одеській області. 

У жовтні минулого року мешканець одного з прикордонних населених пунктів Тарутинської ОТГ, спільно з невідомою особою, шукав військовозобов'язаних через соціальні мережі. Його "клієнтом" став чоловік із Київщини. Прибувши до південної частини Одеської області, потенційний емігрант зустрівся з організатором, який обіцяв йому незаконно перетнути кордон в обхід пунктів пропуску.

Однак, їх плани не здійснилися: при спробі перетнення кордону обидва були затримані прикордонниками і передані поліції.

Ми розпочали кримінальне провадження в ході якого зібрали достатньо доказів та висунули фігуранту обвинувачення в організації незаконного переправлення осіб через державний кордон України, керівництві такими діями, сприянні їх вчиненню порадами, вказівками, за попередньою змовою групою осіб, що кваліфікується за ч. 2 ст. 332 Кримінального кодексу Україну. Наразі обвинувальний акт ми скерували до суду, – прокоментував начальник відділення поліції № 2 Болградського РВП Максим Шлапак.

Згідно із санкціями статті за такі дії передбачена відповідальність у вигляді позбавлення волі на строк від п'яти до семи років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Стосовно самого військовозобов'язаного, йому було складено адміністративний протокол за ст. 204-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення, що стосується незаконного перетинання кордону. Матеріали про невідому особу виділені в окреме провадження.

Схеми перетину кордону

Нагадаємо, одеські поліцейські затримали чоловіка, який організував незаконне переправлення осіб через державний кордон України. Правопорушник забезпечував військовозобов’язаних чоловіків фіктивними документами, які давали їм право безперешкодно виїжджати з країни.

Також детективи Бюро розслідувань викрили організовану злочинну групу на Одещині, яка спільно з правоохоронцями організовувала незаконну переправу ухилянтів до Молдови. Представники ДБР надали підозру членам цієї банди, яка вигадала шахрайську схему на військовозобов'язаних, залучивши до неї двох правоохоронців та місцевого мешканця.


Читайте також