Холера в Одесі: що кажуть фахівці та як уберегтися

У Одеському обласному центрі контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України розповіли, яка епідеміологічна ситуація в області зараз, як досліджують воду та як вберегтися від потенційної небезпеки зараження холерою

Минуло два тижні з моменту підриву російськими окупантами Каховської гідроелектростанції (ГЕС) у Херсонській області. Наразі, вода потихеньку відходить від затоплених населених пунктів і стікає в Чорне море. А тому акваторія Одеської області опинилася в зоні ризику виникнення гострих шлунково-кишкових хвороб та холери. Портал "Коментарі" запитав у Одеському обласному центрі контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров'я України (ДУ "Одеський ОЦКПХ МОЗ") яка епідеміологічна ситуація в області зараз, як досліджують воду та як вберегтися від потенційної небезпеки зараження холерою.

Повідомляється, що внаслідок руйнування Каховської ГЕС відбулося підтоплення кладовищ, скотомогильників, складів ядохімікатів, вигрибних ям, звалищ тощо. Все це несе реальну загрозу потрапляння у Чорне море, як збудників особливо небезпечних інфекційних хвороб, так і токсичних речовин. Саме через це сьогодні заборонено відпочивати на пляжах Одещини та купатися в водоймах. Крім того, залишається високий ризик травмування через мінно-вибухову небезпеку. Про це нам нзаголосили і в ОЦКПХ. 


Яка епідемічна ситуація в області зараз 

Наразі, епідемічна ситуація з інфекційних захворювань в області залишається нестійкою: через спеку почастішали випадки захворюваності на гострі кишкові інфекції. Крім того, руйнування Каховської ГЕС створює особливо сприятливі умови для поширення та загострення цих хвороб. У літній період випадки на кишкові інфекційні захворювання зростають на 60% відсотків. Зараз лікарі фіксують звичайну захворюваність для даної місцевості та сезону, переважно серед дітей, а особливо у віці від 1 до 4 років. Переважно причиною захворювання є вживанням немитих овочі, ягід та несвіжих домашніх страв, які зберігалисья в поганих умовах. 

Щодо збудників холери, наразі, в області такі випадки не зареєстровані. Щоб попередити виникнення цієї хвороби ОЦКПХ щоденно моніторить випадки інфекційних захворювань, обстежує об'єкти довкілля та хворих з дисфункцією шлунково-кишкового тракту на холеру. За останній тиждень обстеженно понад 200 хворих, серед яких не виявлено холерних вібріонів. 


Як досліджують воду

ОЦКПХ визначили 100 моніторингових точок відбору морської, лиманної, у відкритих водоймах та стічної води на холеру. Відбір і дослідження проводять кожного тижня. Також введено шість додаткових точок вздовж узбережжя моря у с. Крижанівка, причал №1 в Одесі, м. Чорноморськ, м. Білгород-Дністровський, смт. Затока та м. Вилкове, де кожного дня беруть проби води та досліджують на холеру та холерні вібріони, мікробіологічні та санітарно-хімічні показники. А в точках у Крижанівці, Одесі та Чорноморську -  воду досліджують ще й на вірусологічні показники та наявність нафтопродуктів. 


Чи є виявлені віруси у воді

За результатами досліджень морської води на минулому тижні на пляжах "Аркадія" та "Ланжерон" було виявлено два вібріони - алгенолітикус та парагемолітикус. А у прісній воді з озера Сасик, Кучурганського водосховища та річки Дунай (торговий причал) було виявлено чотири НАГ-вібріони не 01 групи. Це означає, що в воді є не патогенні та умовно патогенні холерні вібріони, що можуть зумовлювати холероподібні неепідемічні діареї. Крім того, із дев'яти проб морської води на вірусологічні показники в трьох пробах виділено кишкові віруси. Так у Чорноморську в районі "Яхт-клубу" виявлено ротавірус, астровірус та сальмонелу, також ротавірус виявили в селі Крижанівка.

Стосовно виділених холероподібних вібріонів НАГ в області подібні бактерії знаходять кожного року у період з травня по жовтень. Пік концентрації припадає на липень-серпень у прісноводних водоймах, у морській воді в межах міст та акваторіях портів, а також господарсько-побутових стічних водах. Частота позитивних знахідок збільшується при підвищенні температури води. А через руйнування Каховської ГЕС зростає забруднення об'єктів довкілля, що сприяє розмноженню вібріофлори та поширенню захворювань. 


Чим небезпечні холероподібні вібріони НАГ

Холероподібні вібріони не є збудниками холери, тому випадки кишкових захворювань, спричинені ними, не потребують проведення обмежених заходів. Ці бактерії можуть спричиняти поодинокі захворювання на гострі кишкові інфекції при заковтуванні забрудненої води поверхневих водойм або під час купання, або при використанні такої води для миття овочів, фруктів або посуду. 

Деякі морські тварини, наприклад креветки та краби, можуть бути як джерелами вібріонів так і резервуарами для них. Вживання цих тварин теж призводить до гострих кишкових інфекцій.  


Як себе вберегти та які профілактичні заходи необхідно вживати

Є основні рекомендації з профілактики холери та кишкових інфекцій загалом: 

- мити руки після відвідування туалету, перед їжею, курінням;

- вживати і використовувати під час приготування їжі тільки безпечну воду з перевірених джерел або кип'ячену;

- ретельно готувати їжу, проварювати чи просмажувати продукти харчування. Приготовлену їжу зберігати закритою в холодильнику;

- мити фрукти і овочі безпечною водою з перевірених джерел або кип'яченою;

- не купувати їжу, продукти з лотків, в харчових наметах "на колесах", на стихійних ринках та з рук приватних осіб. 

Дотримання цих елементарних правил убезпечить вас і ваших близьких від захворювання на холеру та інші інфекційні хвороби. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися