На ринку чи в супермаркеті: де в Одесі дешевше купляти овочі і фрукти

Які зараз ціни на сезонні овочі та фрукти на ринку Привоз і в супермаркетах Одеси

На ринках в Одесі завжди багато людей, особливо влітку. І наразі багатьох цікавить, чи можна зекономити на овочах і фруктах, купуючи їх у супермаркетах або ж на ринку. 

Кореспондент порталу “Коментарі” відвідав Привоз та місцеві супермаркети “Копійка” і “Таврія В”, щоб наочно порівняти ціни на сезонні смаколики.

Ціни на сезонні фрукти

Зранку на Привозі не пройти. Здається, що вся Одеса після сніданку приїжджає саме сюди. І це зрозуміло, адже тут можна знайти свіжу та смачну полуницю, черешню, вишню, персики, малину. Різноманіття фруктів та ягід на ринку вражає і очевидно, ціни на них можна помітити різні.

Так, наприклад, на ринку ми знайшли полуницю по 50 гривень за кілограм. Якщо ж ви віддаєте перевагу солодшій ягоді, то тоді треба буде заплатити більше - 80-90 грн/кг. 

Ціна в супермаркеті трішки вища, але відрізняється всього на 10-20 гривень. Все залежить від сорту. 

Якщо говорити про вишню та черешню, то на базарі можна знайти дуже смачну і свіжу за 80 гривень. 

В магазині ж черешня обійдеться в 120-130 гривень, але спробувати її перед покупкою не буде можливості.

Як розповідають продавці на Привозі, така різниця пов’язана із тим, що на ринку продають свою, вітчизняну. Натомість в супермаркетах пропонують купити імпортні фрукти. 

персик, черешня фрукти, магазин, одеса, ціни

Також на прилавках можна вже зустріти навіть персик, нектарин, абрикос. Ціни на них дуже різняться: у деяких продавців можна придбати за 70 гривень за кілограм, у інших - за 100 та 120 гривень за кілограм. У супермаркетах ціна варіюється від 80 до 100 гривень за кілограм. Хоча різниця невелика, але дешевше купляти ці фрукти в магазинах. 

персик, фрукти, магазин, одеса, ціни, нектарин

Варто окремо зупинитися на цінах за кілограм малини. У магазині ми придбали 500 грамів цієї ягоди за 60 гривень. На ринку ж кілограм малини обійшовся б у 70 гривень за кілограм, що значно дешевше. 

фрукти, ягоди, супермаркет, ціни, сезонні фрукти

Продавці розповіли нам, що скоро фрукти ще трохи подешевшають, тому можна не поспішати із закупівлею на консервацію.

Ціни на овочі: скільки коштує борщовий набір

Молода картопля та морквина, капуста та кабачок. Одеські прилавки ломляться від кількості свіжих овочів і ціни на них вже трохи впали. 

Так, молоду картоплю можна придбати за 45 гривень за кілограм. Водночас у магазинах ціна майже не відрізняється: 48 - 49 гривень за кілограм. 

картопля, томати, помідори, овочі, ринок, ціни

Молода морква в супермаркеті дешевша. На Привозі ми побачили, що коштує вона по 100 грн/кг, а в супермаркеті - по 90 грн/кг. 

Ціна за кілограм кабачків складає 30 гривень, капусти - 40 гривень, а буряку - 60 гривень. Ціни однакові як на ринку, так і в супермаркеті.

Тому, якщо будете приготувати борщ, на Привоз їхати не обов’язково. 

овочі, кабачки, капуста, ціни, ринок

А ось вартість помідорів та огірків значно різниться. Огірок на Привозі коштує 40 грн/кг, а в магазині - 60 грн/кг. 

Помідорів на прилавках теж багато на будь-який смак - червоні, рожеві, жовті. На ринку кілограм томатів обійдеться в середньому у 80 гривень. Звичайно, що ціна залежатиме від сорту. Натомість у магазині середня ціна - приблизно 100-120 грн/кг. 

Що з рибним контролем? 

Підрив Каховської ГЕС вплинув також і на продаж риби та морепродуктів. Одразу після трагедії на Херсонщині в Одесі провели лабораторні дослідження проб води і виявили збудники інфекційних хвороб: сальмонели, рота- та астравірусів, холероподібних вібріонів, парагемолітікусу, яйця та личинки гельмінтів людей та тварин.

Саме тому, торгівлю рибою та іншими морепродуктами невстановленого місця вилову на Одещині категорично заборонили. Спеціалісти рекомендують купувати рибу на офіційних ринках та у магазинах, а від мідій і рапанів, виловлених у морі, взагалі краще відмовитись. 

Держпродспоживслужба в Одеській області разом із патрульними та представниками місцевої влади проводять систематичні рейди на ринках Одеси. Так, за останніми даними, майже 950 кілограмів риби та морепродуктів не допустили до реалізації на ринках області. 

Додамо, що нещодавно в інформаційному просторі з’явилося новина, що на Одещині чотири жінки отруїлися рибою. На щастя, обійшлося без трагічних наслідків. Згодом Сергій Дементьєв заступник директора ДУ “Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України” зазначив, що отруєння і справді були зареєстровані, втім сталися вони через придбану заморожену рибу в магазині.

ринок, привоз, риба, продавці, морепродукти, ціни

На Привозі рибний павільйон майже порожній, працюють продавці замороженої, охолодженої, копченої та в'яленої риби, а також декілька сміливців, які займаються реалізацією свіжої риби. На наші запитання, чи є у них накладна, яка підтверджує законність походження товару, відповіли сумнівно.

“Покажу, тільки, якщо ви обов’язкове будете купувати. У нас лише ставкова риба. Ми з Новоіванівки приїхали. Документи можу показати, але фотографувати не дозволю”, - кричала нам жінка, яка підбігла після наших питань. 

Пізніше продавчиня і справді показала документи. Втім, уважно переглянути, які саме “заключення” вона нам продемонструвала, ми так і не змогли, адже документи вона тримала міцно в руках і на відстані.

Коли ж ми відмовилися від покупки, у відповідь почули багато обурливих слів. 

ринок, привоз, риба, продавці, морепродукти, ціни

У кінцевому підсумку зазначимо, що з покупкою риби краще бути дуже обережними. Адже на Привозі хоч і можуть показати документи, треба їх уважно перевіряти на достовірність. Тож готуйтесь до того, що вас намагатимуться заговорити.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися