Що загрожує Одесі у випадку аварії на Запорізькій АЕС

В Одеському департаменті муніципальної безпеки розповіли, які наслідки чекають на одеситів та що потрібно робити, якщо росіяни підірвуть Запорізьку АЕС

Протягом декількох тижнів українці не сплять ночами та щохвилини перевіряють новини. Причина - попередження влади щодо теракту на Запорізькій атомній станції. Спочатку про наміри російських окупантів підірвати ЗАЕС розповів начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов. Згодом підтвердив інформацію і президент України Володимир Зеленський, зазначивши, що Росія готує теракт на Запорізькій АЕС – найбільшій у Європі атомній електростанції.

“Коментарі” дізналися, що загрожує одеситам, якщо план ворога здійсниться, а також чи буде час у людей облаштувати домівки. 

Перші дії у разі аварії

Перше, що потрібно знати українцям: Запорізька АЕС - це не Чорнобильська АЕС. Ці два станції мають різні принципи роботи, тому катастрофа 1986 року не повториться. Так, на Запорізькій атомній є 6 реакторів по 1 млн. Квт кожний. Зазначимо, що відстань до Одеси складає - 316 км, тому якщо станеться аварія, то наслідки для Одеси будуть незначні. Про це повідомили в Одеському департаменті муніципальної безпеки. 

У відомстві зазначили, що існує багато факторів, які можуть вплинути на наслідки: час доби, сила вибуху та висота підняття хмари, направлення вітру, а також наявності дощових хмар та вологості повітря. Експерти впевнені, у одеситів буде час підготуватися, адже за підрахунками радіоактивна хмара досягне міста за 8-20 годин. 

Що робити населенню: 

1. Найголовніше правило для населення - це не панікувати та уважно слухати вказівки ДСНС та інших установ, які координуватимуть на місцях про подію.

2. Рекомендується поповнити запаси води, їжі, медикаментів на термін до 14 -20 діб. 

3. Залишитись в приміщенні за закрити всі щілини та отвори, в тому числі витяжку та кондиціонер.

4. Не виходити з приміщення продовж 3-8 діб.

Запорізька АЕС


Чи треба вживати йодит калію? 

Калію йодид - лікарський засіб, найчастіше продається в аптеках у формі таблеток. Застосовується для лікування захворювань щитоподібної залози та для її захисту від впливу радіаційного опромінення. Пити препарат необхідно тільки за реальної небезпеки радіаційного зараження. Обов'язково потрібно дочекатися офіційного оповіщення! Повідомлення оприлюднюють органи влади та ДСНС по радіо, телебаченню, на офіційних сайтах. Оптимально прийняти йодид калію за 6 годин до радіаційного викиду, але через неможливість спрогнозувати таку ситуацію, пігулки допустимо випити протягом 6 годин від початку впливу радіоактивного йоду. 

Експерти зазначають, регламент йодної профілактики у разі виникнення радіаційної аварії визначає такі вікові групи і дозування препарату стабільного йоду (калій йодид):

• діти до 1 місяця (немовлята й діти, які перебувають на грудному вигодовуванні) - 16 мг;

• діти від 1 місяця до 3 років - 32 мг; діти від 3 до 12 років - 62,5 мг;

• підлітки від 13 до 18 років, дорослі до 40 років, вагітні та матері, які годують груддю - 125 мг.

Наголосимо ще раз, йодид калію слід приймати одноразово після їжі та лише після офіційного оповіщення про радіації! 

Йодит калія, пігулки, медичні препарати

Якщо аварія сталася, коли ви були на вулиці 

Якщо аварія застала вас на вулиці, то поспішайте додому. Після повернення обов’язково зніміть верхній шар одягу. Це надасть можливості позбутися до 90% фадіоактивного матеріалу. Крім того, знімати одяг треба дуже обережно, щоб не розтрусити радіоактивний пил вдома. Далі необхідно помістити одяг у пластиковий пакет або герметичний контейнер і тримати його подалі від людей і домашніх тварин. Наступний крок - це прийняти душ з господарським милом. Дуже важливо не використовувати кондиціонери, шампуні і тд. При митті посуду також не рекомендується використовувати миючі засоби, крім соди, господарського мила та оцту.

Які заходи необхідно вжити вдома

Продукти загорнути у плівку і покласти у холодильник або шафу. Воду краще брати ту, яку ви заготовили завчасно. Бутильована вода більш захищена, ніж водопровідна або з колонки. Використовуйте її, поки не отримаєте інформації з офіційних джерел, що водопровідна вода безпечна, і пам'ятайте, що кип'ятіння води не позбавить її від радіації. Їжа в герметичній упаковці безпечна для вживання. Безпечні також консерви або законсервовані продукти. Їжа в холодильнику також безпечна. Перед відкриттям герметичної упаковки на продуктах протріть вологим рушником або серветкою всю його поверхню. Те саме необхідно зробити з усім кухонним приладдям, яким ви збираєтеся користуватися

Загальні рекомендації

Фахівці підкреслюють, що необхідно заздалегідь підготувати ватну-марлеві повʼязки та відповідні респіратори з фільтруючими клапанами, протигази. Однак слід памʼятати - протигаз, респіратор та ватно-марлева повʼязка або інший захисний засіб вбирає в себе радіоактивний пил, тому вони будуть радіоактивні після першого ж використання. Краще придбати більше, щоб кожного разу їх змінювати. Крім того, не роздягайтесь на вулиці, не сідайте на землю, не купайтесь у відкритих водоймах, не дряпати шкіру, аби радіоактивний матеріал не потрапив у відкриті рани. 

Распіратор, маска, безпекаМи сподіваємося, що подібна інструкція вам ніколи не знадобиться, але приклад катастрофи на Каховській ГЕС показав, що росіяни здатні на все, щоб зупинити Україну від повернення своїх територій, тому краще бути підготовленими. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися