За кордоном понад 1000 дітей-сиріт евакуйованих з Одещини: як їх можна всиновити

З 1 вересня громадянам України дозволяється всиновити таких дітей

За кордоном знаходяться понад 1000 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, були евакуйовані з Одещини. Починаючи з 1 червня, громадяни України мають можливість всиновити цих дітей.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса, розповіла начальниця служби у справах дітей Одеської обласної військової адміністрації, Наталія Утюпіна.

Близько 600 дітей перебувають у Польщі, багато дітей в Румунії, Туреччині, Литовській республіці. Загалом понад 1000 дітей-сиріт та батьківського піклування були евакуйовані за кордон, – зазначила Наталія Утюпіна.

За її словами, до 1 червня евакуйованих дітей-сиріт могли повернути їх батьки, яким були відновлені батьківські права, або родичі, які брали їх під опіку. Значна увага була приділена тим дітям, які перебували за кордоном і не були обліковані для всиновлення навіть громадянами України.

Тепер дітей-сиріт можна ставити на облік з усиновлення. Ми дали розпорядження міським адміністраціям регіону до 7 липня внести дітей-сиріт в облік на всиновлення, — розповіла посадовиця.

Також, Утюпіна зазначила, що українці, які бажають всиновити евакуйованих дітей, повинні пройти певні процедури. Першим кроком є онлайн-зустріч, яка реєструється на відео та зберігається. Наступним етапом є особиста зустріч з дитиною. Один з батьків, або обидва, якщо отримали дозвіл на перетин кордону, повинні поїхати за кордоном.

Після цього кандидати повинні подати заяву до місцевої служби у справах дітей та отримати висновок щодо доцільності всиновлення. Далі, кандидати мають подати судову заяву до закладу, де перебувала дитина. Якщо рішення буде позитивне, то батьки мають право поїхати за кордон та забрати свою дитину.

Також було зазначено, що до остаточного всиновлення кандидати можуть отримати можливість дати дітям тимчасову опіку на термін до трьох місяців. Рішення про це приймає місцевий орган опіки. Це введено з метою того, щоб кандидати, які вже вирішили всиновити дитину, могли негайно забрати її до свого дому та оформити всі необхідні документи.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися