Експортер сої з Одещини відшкодував державі 15,3 мільйона гривень: причина

БЕБ стягнуло з експортера сої 15,3 млн грн несплачених податків

За матеріалами Бюро економічної безпеки (БЕБ), на Одещині компанія-експортер сої відшкодувала 15,3 мільйона гривень несплачених податків. Детективи Територіального управління БЕБ в Одеській області завершили досудове розслідування справи щодо умисного ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. Справу передано до суду. Про це повідомляє пресслужба БЕБ.

Під час розслідування було викрито спробу вивезення необлікованої сої до Туреччини через Ренійський морський порт. У підприємства не було відповідних документів, що підтверджували б походження сільськогосподарської продукції. На момент обшуку частина сої вже була завантажена на судно. Завдяки оперативним діям детективів було зупинено експортне митне оформлення продукції.

Слідчі встановили, що підприємство не мало первинних фінансово-господарських документів щодо походження сої. Службові особи компанії ухилилися від сплати податку на прибуток на суму 15,3 мільйона гривень, надавши у податковій звітності завідомо неправдиві відомості.

Одному з директорів підприємства, відповідальному за подання податкової звітності, було оголошено підозру за ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України (ухилення від сплати податків, зборів (обов'язкових платежів)). Завдяки діям детективів БЕБ, компанія відшкодувала державі збитки у повному обсязі. На цю мить до Державного бюджету надійшло 15,3 мільйона гривень.

Нагадаємо, під керівництвом прокурорів Одеської обласної прокуратури до державного бюджету повернуто 4,2 млн грн, які не були сплачені у формі податку на прибуток. Під час слідства виявлено, що головний бухгалтер компанії, що спеціалізується на оптовій торгівлі зерном, свідомо ухилився від сплати податку. Він не включив у податкову звітність дохід від отриманої безоплатно сільськогосподарської продукції за 9 місяців 2023 року, яка була призначена для експорту.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися