Зернова угода: показники експорту продовжують падати

За період минулого тижня було експортовано трішки більше ніж сто тис тонн агропродуктів

За період минулого тижня було експортовано трішки більше ніж сто тис тонн агропродуктів


За 42-ий тиждень функціонування "зернового коридору" від 15 до 25 травня, російська сторона продовжує саботаж, заважаючи інспекції та реєстрації суден. Хоч угода і подовжена, але повноцінно вона ще не запрацювала.


Про це повідомляє Ukrainian Agribusiness Club.


За 6 днів, починаючи з моменту погодження повернення роботи "зернового коридору", ситуація з експортом агропродукції через морські порти Одеської області залишається нестабільною. Інспекцію на вхід успішно пройшли лише 11 суден — це дуже низький показник, особливо у порівнянні з великою чергою суден, які чекають на вхід. Крім того, відвантаження агропродукції минулого тижня були критично низькими.


Аналізуючи показники 42-го тижня роботи "зернового коридору" з 15 по 21 травня 2023 року, стає очевидним, що обсяг експорту агропродукції через морські порти Одеської області значно зменшився. За цей період було експортовано лише 118,3 тис. тонн продукції, що на 78% менше, ніж на попередньому тижні. Крім того, лише 4 судна були завантажені протягом цього тижня, що на 9 одиниць менше, ніж попереднього тижня. Попри завантаження, ці судна стоїть у черзі, очікуючи необхідну інспекцію, що призводить до затримок. Такі показники відображають найнижчу активність цього року в роботі "зернового коридору".


Найбільш популярними видами експорту протягом 41-го тижня стали: 


  • кукурудза (78% експорту за цей період);

  • макуха соняшникова (17%);

  • пшениця (6%).

зерн.JPG

Українська агропродукція була відправлена до країн Азії (Саудівська Аравія, Туреччина), Африки (Марокко) та Європи (Італія). Попри обмеження та перешкоди, протягом роботи "зернового коридору" з 1 серпня 2022 року по 21 травня 2023 року вдалося експортувати 30,3 млн тонн продукції АПК до іноземних партнерів.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися