"Резервний план": Україна готується до можливої зупинки "зернового коридору"

Мінагрополітики впроваджує заходи на випадок припинення роботи "зернового коридору" в Україні

Уряд спільно з учасниками зернового ринку розробив низку альтернативних стратегій, які забезпечать продовження експорту зернових культур у випадку припинення роботи "зернового коридору". Україна розглядає можливість розширення пропускної спроможності Дунайського регіону

Про це перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький заявив у ефірі телемарафону.

Держбюджет на 2023 рік передбачає виділення 20 млрд грн для потенційного страхування суден, що перевозять українське зерно і готові продовжити свою роботу в разі відсутності "зернового коридору".

Маємо кілька стратегій: це розширення пропускної спроможності Дунайського регіону і нарощення можливостей з перевалки там зернових. Також триває введення в експлуатацію додаткових пунктів переходу і сухих портів на західному кордоні з Польщею і Румунією, — сказав Тарас Висоцький.

Висоцький висловив сподівання, що попри саботаж роботи “зернового коридору”, фінансові показники експорту сільгосппродукції будуть схожі на торішні. Він також зазначив, що ціни на кукурудзу змінилися через несприятливі умови в США. Втім, наразі спостерігається наближення експорту до показників минулого року.

Говорити про кінцеві ціни на зернові зарано. Вони стануть відомі ближче до вересня, коли закінчиться вегетація в нашій півкулі. У кінцевому підсумку як мінімум із мінімальним відхиленням, але експорт наблизиться до показників минулого року, — резюмував заступник міністра аграрної політики та продовольства.

Нагадаємо, за минулий тиждень, в рамках "Зернової угоди", з портів Великої Одеси відійшло 5 суден. Загалом, на їх бортах було перевезено майже триста тисяч тонн зерна та інших харчових продуктів.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися