Зернова угода під загрозою: Росія блокує перевірки суден

В порту Одеси завантажуються два останні балкери на 85 тисяч тонн зерна для Єгипту

Російська блокада перевірок суден зерном, ускладнює зернову ініціативу, загрожуючи постачанню продовольства в усьому світі. З початку липня лише 6 суден вийшли з чорноморських портів, а загальний обсяг завантаженої агропродукції склав всього 215 тисяч тонн.

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Наразі в порту Одеси завершується завантаження 85 тисяч тонн зерна для Єгипту, що є останніми двома балкерами, які очікували на завантаження. У порту Чорноморська також не залишилося суден для завантаження. Минулого тижня останні судна з агропродукцією були відправлені до Китаю та Тунісу. Протягом понад 2 місяців порт Південний не працює через блокаду росіян, які відмовляються приймати судна, які мають прямувати до цього порту.

З 26 червня РФ відмовляються проводити інспекції суден, які мають прибути до українських портів для завантаження. В результаті, 29 суден, які перевозили понад 1,4 мільйона тонн агропродукції для країн Азії та Африки, зараз заблоковані в територіальних водах Туреччини.

Повна зупинка експорту українського зерна морем призведе до зростання цін на продовольство і поглибить кризу в бідних країнах. Останні кілька місяців Зерновий коридор практично не працює. Наразі ми спільно з партнерами докладаємо максимум зусиль, щоб українське зерно надходило на ринки в необхідному для світу обсязі. Ми завжди виконували та готові надалі виконувати ті зобов’язання, які брали на себе, коли підписували Зернову угоду. Також закликаємо світ дотримуватися міжнародного морського права і забезпечити вільне торговельне судноплавство, — зазначив Олександр Кубраков, Віцепрем'єр міністр з відновлення  України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

З 1 червня по 10 липня лише 70 з запланованих 150 інспекцій суден були проведені через відмову росіян. Наступна інспекція запланована на 14 липня, а зараз в зоні інспектування залишився лише вхідний флот. Загалом, з 1 серпня 2022 року було експортовано понад 33 мільйони тонн продукції до 45 країн світу в рамках Зернової угоди.




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися