Експорт Одещини за перше півріччя 2023 року: які групи товарів в лідерах

Протягом перших 15 днів серпня цього року Дунайські порти відвантажили 1 млн 750 тис. тонн агропродукції

Одеська область продовжує збільшувати свою присутність на міжнародних ринках, попри виклики та складнощі, пов'язані з війною. У першому півріччі 2023 року в області спостерігається позитивна динаміка експорту.

Про це повідомляє пресслужба Одеської ОВА.

За перше півріччя поточного року підприємства Одещини здійснювали торговельні операції з партнерами зі 166 країн світу, що свідчить про широку географію експорту з регіону. Загальний обсяг експорту товарів перевищив позначку в 1 мільярд доларів США. також, Одеська область зайняла 4-те місце в регіональному розрізі з часткою в загальному обсязі експорту товарів на рівні 5,6%.

За товарною структурою експорту найбільший обсяг становили такі групи:

  • зернові культури (52,8%);  

  • жири та олії тваринного або рослинного походження (15,6%);  

  • готові харчові продукти (5,1%). 

Порти Дунайського кластеру за перші 15 днів серпня поточного року відвантажили 1 млн 750 тис. тонн агропродукції, а у липні – понад 2 млн тонн.

Порти Дунайського кластеру продовжують грати ключову роль у забезпеченні експорту агропродукції. Протягом перших 15 днів серпня цього року вони відвантажили 1 мільйон 750 тис. тонн,  а в липні — більш ніж 2 млн тонн.

Нагадаємо, що 30-40% суб’єктів ринку експортного зерна працюють в "тіні". Аналіз походження зерна від перших 32 опрацьованих, в рамках наказу, експортерів показують, що 21 компанія — працює сумлінно зі сплатою всіх податків, а до 11 підприємств з’явилися питання щодо походження зерна. Здебільшого ці підприємства не з Одеської області. 


Джерело: https://t.me/odeskaODA/2486


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися