"Виборчий туризм", нові бюлетені і трагедія Одеської ТВК: політолог про передвиборну кампанію

"Виборчий туризм", нові бюлетені і трагедія Одеської ТВК: політолог про передвиборну кампанію

Вибори до місцевих органів самоврядування пройдуть вже через кілька днів - 25 жовтня. Передвиборна гонка майже підійшла до кінця, а значить, вже можна підвести деякі підсумки. Редакція "ElitExpert" звернулася до політолога, керівника Одеської організації "Комітету виборців України" Анатолію Бойко, який розповів, як проходить нинішня виборча кампанія.

- Одна з найбільш "гарячих" на сьогодні тем - це ситуація з Одеської ТВК, яка відмовлялася реєструвати кандидатів і партії, то навпаки, робила це, але вже явно незаконно - після того, як пройшли всі встановлені законодавством терміни ... Зараз ЦВК сформувала нову одеську ТВК, але повідомляється, що в ній залишилися старі члени комісії. Чи так це і що там зараз відбувається?

- Дійсно відбулося переформатування комісії. Ми не аналізували склад детально, але дві людини - Чернишова та Карташова - залишилися з попереднього складу. Однак вони не брали участь в незаконних рішеннях, тому їх партії мали право знову подати заявки на них.

- Коли Дмитра Голубова не зареєстрували перший раз, ТВК була права, або хтось вплинув на рішення комісії?

- Якщо говорити про перший раз, то його спочатку не зареєстрували через дві причини. Перша - це порушення процедури подачі застави, і там дійсно було вказане порушення. Друга причина - недотримання термінів подачі документів. У ТВК стверджували, що він запізнився з подачею документів, Голубов же повідомляв, що все зробив вчасно. Як було насправді, сказати складно, тому що все відбувалося вночі і нашого спостерігача там не було. Відповідно ми не можемо підтвердити або спростувати інформацію кожної зі сторін.

Згодом два суди відмовили Голубову в реєстрації на вибори в мери. Однак ТВК в порушення закону і по закінченню всіх термінів, без наявностей будь-яких підстав, зареєструвала його, помінявши таким чином кардинально свою ж точку зору з даного питання. Через це Центрвиборчком України розпустив Одеську ТВК і, на наш погляд, цілком правомірно.

- Цього разу на виборах українців чекають нововведення. Зокрема, одесити 25 жовтня буде вибирати ще й депутатів нового району - Одеського, який був створений влітку, на базі Овідіопольського, Лиманського і Біляївського районів. Чи вплине це на політичну ситуацію в регіоні?

- Вибори в райраду на політичну ситуацію впливають в найменшій мірі, тому що поки незрозуміло, чим цей орган буде взагалі займатися і які повноваження у нього будуть. Ключовий вплив на політичну ситуацію матимуть вибори мера, а потім результати виборів до міської та обласної рад. Зараз же прогнозувати що-небудь складно.

- На цих виборах можна було міняти місце голосування. Зафіксовані зловживання в цій сфері?

- Є ряд скандалів, пов'язаних з цією темою. Традиційно - це Затока, смт. Таїрове і Фонтанка. Там протягом липня-серпня аномально велику кількість людей змінило місце голосування зі свого місця проживання на ці населені пункти. Навіть Центральна виборча комісія зверталася в поліцію, щоб правоохоронці перевірили: чи дійсно ці люди проживають в цих населених пунктах або ж це схема так званого "виборчого туризму". Це коли відбувається фіктивна зміна місця голосування, щоб люди за матеріальну винагороду проголосували за "потрібного" кандидата.

Зараз йде розслідування. З нашого боку можу прокоментувати, що це дійсно схоже на злочинну схему, спрямовану на маніпуляцію результатами виборів. Але поки, на жаль, поліція жодних подробиць не повідомляє, крім того, що ведеться слідство і вони намагаються вийти на організаторів і протидіяти цій схемі.

- Тобто, такі махінації стали можливі завдяки новому Виборчому кодексу?

- І так і ні. Технічно так, якщо говорити конкретно по даній махінації. А в цілому різного роду схеми можливі, так як у нас в принципі культура, вірніше безкультур'я, дозволяє людям проводити таке. Не було б цієї норми, сфальсифікували б щось інше. На жаль, це вважається прийнятним, оскільки до цих пір ніхто не був покараний за подібні речі.

- Які технології використовують штаби в боротьбі за виборців?

- Я не можу сказати, що ця кампанія відрізняється креативністю і якимись супер-новими технологіями. Те, що ми бачимо, переважно стандартно і малокреатівно.

- Таким чином, не можна сказати, що ця кампанія змінилася в кращу сторону, якщо порівнювати з попередніми?

- Я б не сказав, що вона яскравіше, це точно немає.

- До речі, як сильно новий Виборчий кодекс вплине на результати виборів?

- Кодекс, звичайно, кардинально впливає на вибори, тому що у нас абсолютно нова система виборів до рад тих населених пунктів, де проживає більше 10 000 виборців. Це змінює все, в тому числі і методи ведення кампанії, але чи буде це позитивним чи негативним впливом, ми зможемо оцінити лише за результатами виборів. Те, що бюлетень кілька складніша для виборців - це так, але я б не перебільшував його складність. Набагато більше труднощів буде у членів виборчої комісії в процесі підрахунків голосів, так як буде вимагатися набагато більше зусиль і займе це більше часу. Але знову ж таки, поки ми говоримо про попередні прогнози.

- Дійсно, багато експертів відзначають, що нинішні бюлетені занадто складні.

- Ну, насправді там все інтуїтивно зрозуміло. Складність полягає в тому, що раніше ми ставили тільки одну галочку за партію або кандидата, тепер же, по-перше, ми можемо поставити позначку і за партію, і окремо за кандидата цієї партії. Таким чином, ми можемо конкретно вплинути на те, хто саме від партії увійде в той чи інший рада. Тобто вплив виборця може потенційно зрости. По-друге - різні типи цих позначок. За партію ми ставимо просто галочку, а за кандидата - потрібно вписати його номер. Але на мій погляд, це досить зрозуміло.

- Як ви ставитеся до Всеукраїнського опитуванням, який організував Зеленський, і навіщо він, власне, потрібен?

- Ставлюся я до нього негативно. Тому що на мій погляд це виключно передвиборча маніпуляція, завдання якої консолідувати свій електорат і мобілізувати його на вибори. Тобто логіка проста: "якщо рейтинги не радують, є побоювання, що свій виборець не прийде, і що просто призову Зеленського" Зробимо їх разом "вже недостатньо, то спробуємо підмінити поняття. Давайте ми будемо кликати на вибори не в свою підтримку, а щоб дізнатися думку людей.

У будь-якому іншому випадку ніякого сенсу проводити це опитування саме 25 жовтня в такому форматі немає. Якщо президенту дійсно важливо дізнатися думку суспільства з якихось ключових позиціях, то для цього потрібен професійний дослідження, а не таке опитування, тому що незрозуміло, хто його проводитиме, як його будуть вважати, які гарантії, що його вважати будуть взагалі. Я вже не кажу про тих питаннях, які винесені. Такі питання - це несерйозна ініціатива, не рівень президента, це якась насмішка над здоровим глуздом. До того ж результати не матимуть якогось впливу, що говорить про те, що сам опитування, з точки зору отримання інформації, нікому не потрібен. Потрібно лише, щоб люди прийшли на виборчі дільниці.

Теги:


Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися