Актуально

Що буде далі із “Зерновою угодою”: пояснює посол МЗС

Поки що немає ніякого результату щодо продовження угоди

По цей час ситуація із “Зерновою угодою” залишається невизначеною. Офіційні заяви та перемовини дають протилежні відповіді щодо подальшого розвитку ситуації.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна розповіла посол МЗС з особливих доручень, координаторка Ради експортерів та інвесторів, Ольга Трофімцева.

На сьогодні ми маємо підвішену ситуацію невизначеності щодо зернового коридору. Тому що сигнали зараз є різні. Туреччина говорить, що начебто до 18 травня має бути продовжена. Але на цьому тижні, на скільки мені відомо, ніяких додаткових перемовин не заплановано. Минулого тижня ніякого конкретного результату щодо продовження "Зернової угоди" ми не отримали, – зазначила Ольга Трофімцева.

Проте, посол МЗС зазначила, що за інформацією, доступною на сьогодні, Росія погодилася на продовження "зернового коридору" на наступні 60 днів. Також вона переконана, що ситуація з експортом українських зернових до ЄС може покращитися протягом року.

Тут ведеться дипломатична робота зараз щодо країн ЄС. Тому що, навіть те рішення, яке було прийнято Європейською Комісією 2 травня, воно, маємо не забувати, є тимчасовим – до 5 червня, по-перше. По-друге – ми вже чуємо заклики міністрів східноєвропейських країн подовжити дію цього рішення і після 5 червня. Тобто на заборону імпорту чотирьох видів продукції, в першу чергу там кукурудза, пшениця, ріпак і насіння соняшника, до ось цих країн, – зауважила Ольга Трофімцева.

Нагадаємо, що росіяни штучно зривають роботу “Зернового коридору”, формально продовжуючи працювати. Як наслідок, це впливає на підвищення ціни фрахту суден для українських аграріїв.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися