Радбез Туреччини закликав до відновлення роботи "зернового коридору"

В Туреччині закликали сісти за стіл переговорів і припинити війну

Рада національної безпеки Туреччини закликає до припинення війни та відновлення роботи "зернового коридору". Ескалація напруги в Чорному морі не відповідає інтересам жодної зі сторін, тоді як повернення до Зернової угоди сприятиме продовольчій стабільності.

Про це зазначили у Радбезі країни.

Ескалація напруги в Чорному морі не буде ні в чиїх інтересах. Всі сторони були закликані сісти за стіл переговорів і припинити війну без зволікань, – йдеться у заяві.

Там наголосили на тому, що повернення до зернової угоди може запобігти негативним наслідкам в нужденних країнах і сприятиме продовольчій стабільності.

Припинення "зернової угоди" 

Росія 17 липня оголосила, що зупиняє участь у зерновій угоді, яка дозволяє експортувати українське зерно з чорноморських портів. За словами речника путіна Пєскова, Росія готова повернутися до угоди після того, як виконають "узгоджену частину чорноморських домовленостей, що стосуються Росії". Він також відзначив, що рішення Росія ухвалила ще до вибуху на Кримському мості.

Зернову угоду уклали в липні 2022 року за посередництва Туреччини та ООН строком на 120 днів. На той момент, за оцінкою української влади, в Україні були заблоковані 22 млн тонн зерна. Україна та Росія тоді не підписували жодних документів між собою, обидві країни підписали договори з Туреччиною та ООН.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що військовий експерт впевнений, що зернову угоду можна поновити тільки на умовах України. Наразі Україна має можливість військовими методами диктувати свої вимоги.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися