За червень на Одещині виявили з десяток мертвих дельфінів

Загалом за час війни загинуло не менш 50 тисяч чорноморських китоподібних

В останні дні травня і протягом червня на берегах Північно-Західної частини Чорного моря вже зареєстровано з десяток загиблих дельфінів.  Течією тіла загиблих дельфінів від бомбардування заносить до узбережжя і викидає на пляжі.

Про це повідомляє еколог Іван Русєв. 

Також ще багато мін у морі, які спонтанно підриваються і можуть вбивати, або призводити до контузії тварин. Слід згадати, що за цей час часто були випадки ракетних пусків від носіїв "Калібрів" у Чорному морі, яки створюють потужні вбиваючи шуми для дельфінів, - написав Русєв. 

Загалом, за даними і оцінками нацпарку усього за час війни загинуло не менш 50 тисяч чорноморських  китоподібних. І для надання можливості безпечного відтворення тварин нацпарк  підготовив наукове обґрунтування щодо розширення площ "Тузлівських лиманів" на  3000 км кВ. 

Від чого гинуть дельфіни 

У південно-західній частині Чорного моря маневрує багато військових кораблів, зокрема й підводних, які іноді підходили до берега на відстань близько 100 метрів. Саме через використання кораблями сонарів гинуть дельфіни.

Всі ці надводні та підводні човни створювали дуже потужні звукові сигнали, які вражали дельфінів. Всі китоподібні, й кити й дельфіни, користуються єдиним потужним пристроєм ехолокації. Майже 60% енергії вони віддають на ехолокацію, на віддачу та сприйняття сигналу. Тому, коли працює високочастотний пристрій, він повністю знищує внутрішнє вухо дельфінів та китоподібних. І дельфін втрачає можливість орієнтуватися в просторі. Він стає наче сліпий, він не може нічого знайти, він може натрапити на міни.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що у червні поточного року в Одесі зареєстрували 2 лабораторно підтверджених випадки сказу серед тварин. Захворіли коти - безпритульний та домашній.






Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися