Всю вівтарну частину одеського Преображенського собору доведеться зносити та відбудовувати наново

Іверська та Касперівська ікони не постраждали

Після атаки росіян вівтар Спасо-Преображенського кафедрального собору просто зник. Скоріш за все, всю вівтарну частину доведеться зносити та відбудовувати наново.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса повідомив протоієрей одеської єпархії української православної церкви Максиміан Погореловський.

Собор дуже ушкоджений. Ракета попала просто в саме серце храму, у вівтар. Він просто зник. Знесло півтораметрову стіну, пошкоджено колонаду, що була поруч. Вівтарна частина будь-який момент може обвалитися, скоріше за все, її доведеться зносити. Ракета дістала до двох нижніх поверхів собору. Також вибух пошкодив різницю, де зберігався одяг священників, книги та ікони, – розповів протоієрей.

Іверська та Касперівська ікони не постраждали, як і мощі святого Інокентія та саркофаг з прахом подружжя Воронцових. І зараз головне – перекрити дах собору, щоб захистити його від дощу.

Також вцілив хрест, треба буде відновити його постамент. Але ікона Спасу Нерукотворного, яку у 2010 році подарував патріарх Кирило, кудись зникла, – розповів священник.

Удар по Одесі 

Російські окупанти завдали комбінованого ракетного удару по Одесі  вночі 23 липня. Станом на дев’яту годину ранку унаслідок атаки є загиблі, поранень зазнали 19 людей.  Пряме влучання російської ракети 23 липня прийшлося у центральний вівтар собору. Внаслідок удару частково зруйновано будівлю храму, перекриття трьох нижніх поверхів, значно пошкоджено внутрішнє оздоблення та ікони.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися