Стало відомо скільки всього постраждало пам'яток культурної спадщини в Одесі від обстрілів

На території Одеської області на обліку перебуває 4495 пам’яток культурної спадщини

У липні 2023 року в історичному центрі Одеси від обстрілів постраждало 64 пам’ятки культурної спадщини. Цим будівлям понад 100-150 років.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповіла Олена Воробйова, начальник управління охорони об’єктів культурної спадщини департаменту культури, національностей, релігій та охорони об’єктів культурної спадщини ОВА.

Сім пам’яток отримали значні пошкодження: це зруйновані покрівлі, понівечені чільні фасади та первісне різьблене заповнення віконних прорізів, потрощені шибки. На 19 об’єктах буди зафіксовані часткові пошкодження: вибите скло у віконних прорізах та отворах виходів на балкони, спотворене їх столярне заповнення. Є пам’ятки, інтер’єри яких і також зазнали також значної шкоди. Ще 38 пам’яток зазнали незначних пошкоджень, – повідомила посадовиця.

Серед постраждалих об’єктів – Одеський літературний музей, Одеський історико-краєзнавчий музей, Одеський музей морського флоту, Одеський академічний театр музичної комедії ім. М. Водяного, Одеський обласний театр юного глядача, Одеський музей західного і східного мистецтва, Одеський державний музичний ліцей імені Столярського, Будинок вчених. Літературний музей, Музей морського флоту, Музей західного і східного мистецтва. Також значних руйнувань зазнав Спасо-Преображенський собор.

В кожному з названих закладів було створено комісії з оцінки пошкоджень, складено відповідні акти візуального обстеження та розраховано орієнтовні суми збитків.  На сьогодні на  території області на обліку перебуває 4495 пам’яток культурної спадщини. З  них 1306 пам’яток історії, 1679 – археології, 1425 – архітектури та містобудування, 78 – монументального мистецтва, шість – науки та техніки та один садово-паркового мистецтва. Загалом пам’яток національного значення різних видів налічується 83.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що російські окупанти завдали комбінованого ракетного удару по Одесі вночі 23 липня. Внаслідок атаки є загиблі, поранень зазнали 19 людей.  Пряме влучання російської ракети 23 липня прийшлося у центральний вівтар собору.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися