Спалах кору в Одеській області: що відомо на цю мить

Кір — одне з найбільш заразних захворювань: з 10 невакцинованих людей, які мали контакт із хворим, 9 захворіють.

Одеській області зафіксовано два випадки кору, що за визначенням Міністерства Охорони Здоров'я України з 23 квітня 2019 року є ознакою спалаху цього захворювання. Зараз хворі діти отримують необхідний медичний догляд. Про це повідомляє Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб.

Обидві дитини з однієї сім’ї не були вакциновані від кору. Варто відзначити, що відмова вакцинації була зумовлена релігійними причинами батьків. Згідно з даними, приблизно 20% відмови від вакцинації в регіоні має релігійне походження. 

Турбує той факт, що серед контактних дітей по школі виявлено дві дитини, які через відмову батьків не щеплені проти кору. Це є порушенням ст. 15 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб", де чітко визначено, що "…дітям, які не отримали профілактичні щеплення  згідно з Календарем щеплень, відвідування дитячих закладів не дозволяється", – йдеться в повідомленні.

З метою профілактики та обмеження розповсюдження кору, керівництво школи вирішило введення дострокових канікул.

На сьогодні не зафіксовано нових випадків кору. Спалах буде закрито після завершення інкубаційного періоду - 18 січня 2024 року, якщо не буде нових захворювань.


Нагадаємо, що в Одесі розпочато безоплатну вакцинацію проти вірусу папіломи людини. Для щеплень використовується вакцина Гардасил, яка забезпечує ефективний захист від чотирьох найбільш поширених видів вірусу папіломи, що найчастіше спричиняють онкозахворювання репродуктивної системи. Вакцину придбано за кошти муніципального бюджету Одеси в рамках Міської цільової програми “Здоров'я”.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися