В столиці відкрився XV Одеський міжнародний кінофестиваль (ФОТО)

На ОМКФ проходять прем’єри найбільш очікуваних національних фільмів

У столиці розпочався 15-й Одеський міжнародний кінофестиваль (ОМКФ), який триватиме до 20 липня. Відкриття відбулося в КВЦ “Парковий”, де зібралися шанувальники кіно та гості заходу. Про це повідомляє Одеська міська рада. 

Президентка ОМКФ Вікторія Тігіпко наголосила на важливості кінофестивалю для української культури, підкреслюючи, що сьогодні культура потребує особливої уваги.

У своєму відеозверненні мер Одеси Геннадій Труханов зазначив, що через мистецтво можна привернути увагу всього світу до подій в Україні. Він підкреслив значення документування сучасних подій для історії, зокрема згадав про серіал, створений за участю лікарів Охматдиту, де представлені кадри самої лікарні.

В рамках фестивалю, з 12 по 20 липня у Будинку кіно та кінотеатрі “Оскар” (ТРЦ Gulliver) проходитимуть покази Національної та Міжнародної європейської конкурсних програм, ретроспективні покази, спеціальні програми українського та європейського кіно. Крім того, відбудеться професійна секція Film Industry Office та Кіноринок, а в Українському Домі пройде освітня програма "Літня Кіношкола".

Програма фестивалю

Однією з ключових програм фестивалю стане ретроспектива "10 років. Україна у вогні", що включає 9 фільмів (5 ігрових і 4 документальних), присвячених важливим подіям десятирічної війни: від Революції Гідності до нинішнього російсько-українського конфлікту.

У рамках фестивалю також заплановано спеціальний показ серіалу "Лікарка за покликанням". До його створення залучалися спеціалісти Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит". Історія цієї лікарні під час перших 50 днів повномасштабного вторгнення стала основою для сценарію серіалу. Для наймолодших глядачів фестиваль підготував спеціальну дитячу програму, до якої увійшли три фільми: "Їппі все!" (реж. Марджин Рогаар), "Ерік Кам’яне Серце" (реж. Ільмар Рааг) і "Віктор_Робот" (реж. Анатолій Лавренішин).

Гості фестивалю також зможуть побачити національні та міжнародні стрічки, які незабаром з’являться в прокаті. Програма "Фестиваль фестивалів" традиційно включатиме учасників провідних міжнародних кінофорумів.

В ретроспективній програмі XV ОМКФ представлені відновлені копії трьох культових фільмів французької кіностудії "Les Films du Losange", прем’єри яких відбулися на Каннському фестивалі: "L'amour fou" ("Божевільна любов", реж. Жак Ріветт, 1969), "La maman et la putain" ("Матуся й шльондра", реж. Жан Юсташ, 1973) і "Les nuits de la pleine lune" ("Ночі повного місяця", реж. Ерік Ромер, 1984).



Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися