XV Одеський міжнародний кінофестиваль завершено: оголошено переможців

На фестивалі показали понад півсотні українських фільмів

20 липня 2024 року відбулася урочиста церемонія закриття XV Одеського міжнародного кінофестивалю, під час якої було названо лауреатів цьогорічного заходу. Ведучими церемонії стали акторка Дар’я Трегубова та ведучий телеканалу ICTV Вадим Карп'як. Про це повідомляє Одеська міська рада. 

Це був дуже насичений дев’ятиденний кіномарафон: 15 програм і ретроспектив, 92 сеанси, з них 56 українських фільмів, понад 40 індустрійних подій. Дякую всім українським кінематографістам за те, що продовжують творити навіть зараз. Дякую всім глядачам за увагу і любов до українського кіно. І, звісно ж, дякую всій команді ОМКФ за цю знакову подію!, – привітала гостей церемонії президентка Одеського міжнародного фестивалю Вікторія Тігіпко. 

Під час заходу учасники фестивалю вшанували пам’ять полеглих героїв-кінематографістів, які загинули через російську агресію, і подякували захисникам України.

У Міжнародній європейській конкурсній програмі найкращим фільмом стала стрічка "Майже нічого" Ґжеґожа Дембовського.

Спеціальні відзнаки Міжнародного конкурсу отримали фільми "Секс" Даґа Йогана Гауґерюда та "Чорничні мрії" Елени Мікаберідзе.

Нагороду "Дюк" у номінації "Найкращий український повнометражний ігровий фільм" здобув фільм Дмитра Мойсеєва "Сірі бджоли".

В Національній конкурсній програмі відзначили:

  • "Найкращий український повнометражний документальний фільм" – "Глядєлов", реж. Ксенія Кравцова;

  • Спеціальна відзнака за найкращу режисуру – "Киснева станція", реж. Іван Тимченко;

  • Спеціальна відзнака – "Яса", реж. Сергій Маслобойщиков;

  • Приз за найкращу пісню до фільму від "Радіо Сільпо" та Mastercard – "Киснева станція" Івана Тимченка.

Журі FIPRESCI вручило свою нагороду режисерові, бойовому офіцеру ЗСУ Євгену Мазуренку за його дебютний фільм "Сопілка Перуна".

Нагадаємо, в червні Україна приймала 11-й Чілдрен Кінофест, наймасштабніший національний кінофестиваль для дітей та підлітків. Як і в минулі роки, подія відбувалась у гібридному форматі: фестивальні покази проходили у вибраних кінотеатрах Києва, Львова, Вінниці, Житомира, Дніпра, Луцька, Одеси, Полтави, Хмельницького та Чернігова, а також онлайн.


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися