Хто має право на відстрочку від призову: роз’яснення від Одеського ТЦК

В Україні існують категорії осіб, які можуть отримати відстрочку від мобілізації

В Одеському територіальному центрі комплектування (ТЦК) надали докладні роз’яснення щодо категорій громадян, які мають право на відстрочку від призову на військову службу. Згідно зі статтею 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”, існує кілька основних причин, через які громадяни можуть отримати відстрочку. Це стан здоров’я, сімейні обставини, догляд за недієздатними особами, родинні зв’язки із загиблими або зниклими безвісти під час бойових дій, а також статус наукових співробітників чи студентів. Про це повідомили у Службі звʼязків з громадськістю Одеського обласного ТЦК та СП.

Категорії осіб, які мають право на відстрочку

  1. Здоров'я: Відстрочка надається тим, хто не здатний служити за станом здоров’я.

  2. Сімейні обставини: Це стосується жінок і чоловіків, які мають троє і більше дітей віком до 18 років. Для підтвердження необхідно надати свідоцтва про народження всіх дітей та документ, який підтверджує статус військовозобов'язаного батька або матері, наприклад, свідоцтво про шлюб або рішення суду про місце проживання дітей.

  3. Догляд: Якщо на військовозобов’язаних покладено обов’язок доглядати за особою з інвалідністю або недієздатною особою, вони можуть отримати відстрочку, надавши відповідні медичні документи та рішення суду або органу опіки.

  4. Родичі загиблих чи зниклих: Це стосується родичів загиблих або зниклих безвісти військовослужбовців, які брали участь в антитерористичній операції (АТО), операції об'єднаних сил (ООС) або в відсічі повномасштабної агресії. Підтверджуючими документами є свідоцтва про смерть або рішення суду про визнання особи зниклою безвісти.

  5. Заброньовані особи: Наукові співробітники, викладачі та студенти також можуть бути звільнені від призову на період навчання або роботи, якщо вони нададуть відповідні документи, які підтверджують їх статус.

Які документи необхідно подати

Для отримання відстрочки через сімейні обставини, осіб, на утриманні яких знаходяться діти або особи з інвалідністю, потрібно подати:

  • Свідоцтва про народження дітей.

  • Свідоцтво про шлюб або документи, що підтверджують статус батька або матері.

  • Рішення суду про визначення місця проживання дітей або документи про опікунство.

Якщо дитина виховується одним із батьків, потрібно надати:

  • Свідоцтво про смерть одного з батьків.

  • Рішення суду про позбавлення батьківських прав одного з батьків або про визнання його зниклим безвісти.

  • Документи, що підтверджують самостійне виховання дитини.

Усиновлювачі, опікуни та прийомні батьки повинні надати:

  • Рішення суду про усиновлення або інші документи, що підтверджують статус дитини та їх опікунів.

Де отримати консультацію

Громадяни можуть звертатися за консультаціями щовівторка з 10:00 до 13:00 в приміщенні слідчого управління на проспекті Шевченка, 8Г, в Одесі. Також доступні телефонні консультації за номерами 048-779-43-62 та 073-899-00-02 з понеділка по п’ятницю з 09:00 до 18:00.

Нагадаємо, в умовах воєнного часу багато людей шукають роботу, яка гарантує їм безпеку та стабільність. Одним із варіантів є працевлаштування на підприємства, які пропонують бронювання своїм працівникам. “Коментарі” розібрались, які компанію пропонують бронь та які вакансії наразі доступні. 


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися