Одеса змогла заощадити близько 795 тисяч євро: як саме

Одеса достроково розрахувалася за кредит на нові тролейбуси

16 серпня 2024 року Одеса успішно погасила залишок кредиту Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР) у розмірі 3,6 мільйона євро, а також сплатила відсотки за користування кредитом, що становлять 156 988 євро. Про це повідомляє Одеська міська рада. 

Цей кредит був виданий у рамках проєкту "Оновлення міського електротранспорту м. Одеси", згідно з яким Одеська міська рада уклала 21 жовтня 2015 року угоду з ЄБРР на загальну суму 8 мільйонів євро для закупівлі 47 нових низькопідлогових тролейбусів.

Протягом 2019-2024 років комунальне підприємство "ОМЕТ" погасило 4,4 мільйона євро основної суми боргу. Згідно з умовами кредитного договору, погашення включало як основну суму кредиту, так і відсотки, що мали можливість знижуватися залежно від кредитного рейтингу.

Однак з початку 2023 року світова ринкова ситуація суттєво погіршилася, що призвело до значного зростання виплат за кредитом. У зв'язку з цим було ухвалено рішення про дострокове погашення.

Фінансування виконання зобов'язань за кредитом відбувалося з бюджету Одеської міської територіальної громади, згідно з Міською цільовою програмою розвитку електротранспорту на 2022-2026 роки, затвердженою міською радою.

Враховуючи всі ці фактори, КП "ОМЕТ" отримало поповнення статутного капіталу з бюджету в сумі 169 840 000 гривень для дострокового погашення кредиту.

Завдяки достроковому погашенню кредиту Одеса змогла заощадити близько 795 тисяч євро, або 36 мільйонів гривень. 

Нагадаємо, міська рада Одеси призначила КП "Одесміськелектротранс" відповідальним за проведення проєктування та капітального ремонту трамвайної колії на узвозі Маринеска. У зв'язку із зсувами від навантажень, багатосекційні трамваї не курсуватимуть узвозом.

Крім того, у зв'язку з відсутністю водіїв для міського громадського транспорту в Одесі, КП "Одесміськелектротранс" оголошує безкоштовні курси для тих, хто хоче спробувати свої сили у новій професії — водія тролейбуса.

Читайте також