Менше залежності: ЄС планує прокласти підводний інтернет-кабель у Чорному морі

Через росію проходять важливі кабелі світового інтернету

Європейський Союз планує прокласти підводний інтернет-кабель у Чорному морі. Це має  покращити звʼязок із Грузією та зменшити залежність від ліній, які проходять через росію.

Про це повідомляє Financial Times.

Згідно із програмним документом Єврокомісії, кабель завдовжки 1 100 кілометрів і вартістю 45 мільйонів євро зʼєднає країни-члени ЄС із Кавказом через міжнародні води в Чорному морі. Проєкт поки що розглядають, тендери на його реалізацію ще не відкрили.

Згідно з джерелами видання, у 2021 році ЄС і Грузія визнали, що для покращення цифрового звʼязку Грузії необхідний чорноморський інтернет-кабель. Згодом війна в Україні додала поштовху проєкту. Наземні лінії звʼязку та станції, через які підводні кабелі виходять на берег, вважаються вразливими для шпигунства, хакерів і злодіїв.

ЄС також планує прокласти окремий електричний кабель по дну Чорного моря в рамках програми Global Gateway. Він має зʼєднати Угорщину та Румунію з Грузією та Азербайджаном.

Обійти Росію планує й британська телекомунікаційна корпорація Vodafone, там також заявили про плани прокласти підводний кабель у Чорному морі.

Нагадаємо, "Коментарі" писали, що станом на 15 травня о 11:00 в Чорному морі зафіксовано присутність шести ворожих кораблів, що перебувають в стані бойової готовності. З них жодного ракетоносія.





Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися