22 тисячі тонн гнилих овочів виявили на Одещині

Зіпсований вантаж відправили назад до Туреччини

Майже 22 тисячі тонн гнилих томатів знайшли під час контролю на пунктах митниці “Чорноморськ” та “Одеса-центральна”. Як повідомили в пресслужбі ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області товар надійшов на Одещину з Республіки Туреччина. Спеціалісти виявили, що усі овочі були заражені південноамериканською томатною міллю, тобто гусеницею в живому стані.

Аби не допустити поширення карантинного організму в нашій країні, вантаж повернули назад до Туреччини.  

“Вантажовласники, перевізники та імпортери, дотримуючись фітосанітарних вимог, ви забезпечуєте себе від невиправданих затримань і простоїв вантажів, додаткових витрат на проведення фітосанітарних процедур”, - зазначили в Головному управління. 

Нагадаємо, що це вже не перший подібний інцидент в нашій країні. 27 травня на Черкащині у вантажі з турецькими томатами також  виявили південноамериканську томатну міль. У Миколаївській та Дніпропетровській області на початку травня на пункті контролю теж помітити карантинний організм. Усі товари повернули відправнику. 

Зазначимо, що південноамериканська томатна міль - дуже небезпечний шкідник, який здатний за короткий термін знищити від 60 % до 100 % врожаю. Так в Іспанії, через рік після першого виявлення у 2007 р., за кілька зимових місяців було зафіксовано майже 100% втрат врожаю томатів. Ба більше, головною рослиною-живителем південноамериканської томатної молі є томат, але вона може також пошкоджувати баклажан, картоплю та інші рослини з родини пасльонових. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися