На шляху до Босфору

Два судна з українським продовольством вийшли з портів Одещини

Ситуація зрушила з мертовї точки. З портів Великої Одеси вийшли два 225-метрові суховантажі з українською агропромисловою продукцією.

З порту Чорноморськ до Босфору вирушив балкер ELEFSIS, навантажений 64 тисячами тонн кукурудзи, а з одеського порту - суховантаж XIN SHUN, на борту якого 19,5 тисяч тонн ячменю і 44 тисячі тонн кукурудзи.

Ба більше, сьогодні вдень в акваторію Чорного моря увійшли три судна, щоб стати на завантаження. Наразі вже 12 суден перебувають в українських портах. Усі чекаю на загрузку. 

Нагадаємо, що ситуація навколо “Зернової ініціативи” загострилась найближчим часом. Все розпочалось з того, що російські інспектори відмовились проводити огляд суден, які мали прямувати в порт “Південний”, що на Одещині. Врешті-решт, 18 травня порт “Південний”, фактично, виключили зі списку операторів зернової ініціативи. У свою чергу, українська сторона звинуватила РФ в спробі, таким чином, знову зірвати зернову угоду, адже “Південний” є найбільшим портом, включеним до угоди щодо вантажообігу. Дані міністерства свідчать, що він зберігає близько 1,5 млн т продуктів харчування для майбутнього експорту до 10 країн і за ними мають прибути 26 кораблів. Представник Держдепартаменту США Метью Міллер заявив, що дії Росії є "явним порушенням її зобовʼязань" щодо зернової угоди, закликавши Москву "припинити тримати в заручниках глобальні запаси продовольства".

Зазначимо, що з 1 серпня минулого року, до країн Африки, Азії та Європи відвантажено понад 30,4 мільйона тонн українського продовольства.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися