Важливість реагування на сигнали тривоги: Збережіть своє життя!

Під час масованих ракетних обстрілів ці кроки можуть врятувати життя

В останній час почастішали масштабні ракетні або дронові атаки ворога по території України, зокрема й по Одещині. Тому важливо нагадати громадянам правила поведінки під час сигналів повітряних тривог, щоб максимально забезпечити себе.


Про це повідомляє пресслужба Одеської міської ради.


Якщо ви почули сирену, негайно перейдіть в укриття та залишайтеся там до сигналу "Відбій повітряної тривоги!".

Якщо ви перебуваєте вдома, при почутті сирени, вам слід виконати такі кроки:

  1. Увімкніть телевізор або радіоприймач і прослухайте інформацію про характер тривоги.

  2. Якщо можливо, попередьте своїх сусідів та одиноких людей, що проживають поруч.

  3. Швидко одягніться та забезпечте дітей пришитими з внутрішньої сторони одягу відповідними нашивками з прізвищем, ім'ям, адресою, віком та контактними номерами батьків.

  4. Закрийте вікна, вимкніть електроприлади, перекрийте газ, загасіть печі та вимкніть світло.

  5. Візьміть "тривожну валізу" з особистими захисними засобами, запасом продуктів, води, документами та кишеньковим ліхтарем і максимально швидко прямуйте до найближчої захисної споруди або укриття. Якщо в радіусі 500 м від вашого будинку немає захисної споруди, скористайтеся підвальним приміщенням під будинком.

У випадку, якщо ви не почули сигнал тривоги або не можете швидко перейти до укриття, перейдіть до найбезпечнішого місця у квартирі, якомога далі від вікон. Коридор, особливо під опорними стінами, або ванна (закривши дзеркало рушником) можуть бути безпечним варіантом.

Якщо ви почули сигнал тривоги, перебуваючи на роботі, будь ласка, дотримуйтесь наступних вказівок:

  1. Виконуйте встановлені Планом дій або Інструкцією заходи та дійте відповідно до вказівок керівництва.

  2. Швидко та без паніки знайдіть місце у захисній споруді, такій як сховище або підвальне приміщення, та слухайте вимоги старшого або коменданта.

Якщо ви перебуваєте у громадському місці, слухайте вказівки адміністрації та дійте згідно з ними, направляючись до зазначених сховищ або укриттів.

Зокрема, в торгових центрах встановлені наступні вимоги:

  1. Адміністрація магазину або ТЦ повинна використовувати об'єктову систему оповіщення (гучномовець, сирена, сигналізація, акустична система), щоб повідомити відвідувачів про тривогу.

  2. Відвідувачі мають бути інформовані про найближчі сховища або укриття, які можуть бути паркінгом або підвалом. Вказівки до сховища повинні бути виділені на стінах або підлозі.

  3. Якщо в магазині або ТЦ немає спеціальних сховищ або укриття, адміністрація повинна визначити найбезпечніше місце в приміщенні, де персонал і відвідувачі можуть сховатися під час тривоги.

    picture

Нагадаємо, що одеські прокурори розпочали досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом порушення законів та звичаїв війни. За даними слідства 17 травня, близько 22:00, російські війська здійснили масований ракетний обстріл Одещини.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися