Національна пам'ятка під загрозою

Ремонтом Аккерманської фортеці займеться фірма без досвіду та яка не розуміється на історії

Доктор історичних наук Андрій Красножон, який присвятив багато років дослідженню Аккерманської фортеці повідомив, що пам'ятка архітектури 13 століття опинилася під загрозою знищення через тендер на реставрацію, який виграла сумнівна фірма.


На своїй сторінці у Фейсбук ректор ЮУНПУ ім.Ушинського, а також відомий археолог Андрій Красножон написав, що “БПК Архітектор”, фірма, яка виграла тендер на освоєння 22 млн державних гривень, збирається знести частину комплексу в'їзних воріт Кілійської вежі, яку збудував 600 років тому молдавський господар Стефан Великий. Крім того, у техзавданні присутній пункт про “відтворення мурування монастирських стін”. Однак, ані монастиря, ані його стін на території фортеці не існує.


“Перше: скасувати погодження, надане Мінкультом України у 2018 р. на проведення цього явно злочинного проекту. Друге: розробити новий, адекватний проект протиаварійних робіт з урахування інтересів пам'ятника (передусім ремонт веж № 20 та № 2, які знаходяться під загрозою руйнації). Третє: міжнародна наукова громадськість, всі мої колеги по дослідженнях цієї фортеці з багатьох країн світу, мають повідомити міністерства культури своїх країн про запланований кричущий акт вандалізму в Аккермані, бо значення цієї фортеці НАДнаціональне – вона належить історії та культурі як мінімум Румунії, Молдови та Туреччини, а не лише України”, - написав Красножон.

Нагадаємо, біля одеського пляжу переселенці з Херсона виловили з води візантійську амфору. Вони рятували прісноводних черепах і раптом побачили незвичну посудину, що наближалася до пляжу.  Про це повідомили в Херсонському обласному краєзнавчому музеї.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися