На Одещині холери не виявлено

У разі надзвичайної ситуації, на Одещині готові 12 медичних закладів

Аби забезпечити безпеку одеситів та гостей міста в Одесі, Крижанівці, Чорноморську, Білгород-Дністровському та Вилковому встановили точки щоденного відбору морської води на холеру, мікробіологічні та санітарно-гігієнічні показники. Про це розповів Сергій Дементєв, заступник генерального директора з дослідження біологічних факторів Одеського обласного центру контролю та профілактики хвороб міністерства охорони здоров’я України.

Він також зазначив, що крім додаткових точок, існує ще 100 планових моніторингових пунктів відбору проб води морської, лиманної, стічної  води та з відкритих водоймищ на холеру, де відбір здійснюється щотижнево. І жодна із них не виявила холерний вібріон. Втім, знайшли кишкові віруси –  ротавірус, астровірус, сальмонела. 

“За минулий тиждень досліджено 104 проби із зовнішнього середовища на холеру, у тому числі морської води – 33 проби, прісної – 22, стічних вод інфекційних відділень – 47, баластної – 1, харчових продуктів – 1. Холерний вібріон не виділено”, – додав Дементєв.

Крім того, наразі пацієнти, які мають розлади кишково-шлункового тракту, додатково обстежуються на холеру. За минулий тиждень повели 172 огляди і збудника цього вірусу також виявлено не було.

В Одесі готові 12 лікарень, які готові надавати послуги в надзвичайних ситуаціях. Але станом на сьогодні на Одещині все контрольована та спокійно. Про це повідомила Анжела Попадюк, заступник директора департаменту охорони здоровʼя Одеської обласної військової адміністрації.

“Одеський регіон готовий до холери. Кожен рік маємо спалахи інфекцій, але у лікарів є досвід, ми знаємо, як з цим боротися. Холера не потребує суворих карантинних заходів, основний засіб профілактики – це чисті руки. І я розраховую на свідомість людей, які зараз навіть ноги не полізуть мочити у брудну воду”, – додав Віктор Гойдик, лікар-інфекціоніст вищої категорії, медичний директор зі стаціонарної роботи Одеського обласного центру соціально-значущих хвороб.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися