Одеські аграрії не реалізували ще до 40% минулорічного збіжжя - Лазаренко

Стан посівів на півночі Одещини добрий

Дефіцит опадів, різкі коливання денних і нічних температур не вплинули на стан посівів на півночі Одещини, зокрема в Подільському районі. Про це повідомив заслужений працівник сільського господарства України Михайло Лазаренко.

“Першим аграрії Подільського району почнуть збирати озимий ячмінь. Рослини дозрівають, тож, думаю, жнива стартують 25-27 червня. Ріпак уже відцвів і нині триває його налив. Аграрії в нашому районі сіють 75-80% гібридів, а решта – сорти. Нині більшість посівів перебувають у хорошому стані. Збирати ріпак почнуть, залежно від строків його вегетації, – 15-25 липня, адже погодні умови наразі помірні і ґрунтової посухи не фіксуємо, хоча запаси продуктивної вологи потребують поповнення. Ймовірно, не підживлені посіви ріпаку підлягатимуть збиранню раніше – 5-10 липня. Та їх відсоток незначний. У нас ефективно спрацювала програма кредитування "5-7-9", завдяки якій фермери мали змогу закупити добрива”, - сказав Лазаренко. 

Водночас, кукурудза та соняшник через перепади температури стресують та відстають у розвитку, зазначив аграрій, адже вищезазначені культури цього року посіяли набагато пізніше запланованих термінів – через затяжні дощі ці культури досівали до 10-15 травня.

Крім того, експерт зазначив що на сьогодні одеські аграрії не реалізували ще до 40% минулорічного збіжжя, а на порозі – нові жнива.

“Зерновий коридор” практично не працює, до того ж Європейські країни не в захваті від нашого експорту, тому прогнозувати, яким буде цей сезон з точки зору економіки, дуже складно. Ціни, озвучені на сьогодні (а це, наприклад, $300 за тонну ріпаку й $120-130 – за ячмінь) не покриють навіть собівартості. Та ситуація змінюється щодня. І все ж, вважаю, що головне зараз – вигнати ворога з нашої землі. Тож готуємося до жнив і працюємо на Перемогу”, - підкреслив аграрій.

Нагадаємо, “Коментарі” повідомляли, що сьогодні вночі окупанти в черговий раз атакували Одещину безпілотниками. За попередньою інформацією в бік міста та області було запущено 13 БпЛА типу Shahed 136/131. Про це розповів речник УДАП Сергій Братчук в ефірі телемарафону.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися