На Одещині святкують День Конституції: подробиці

Мер міста та голова Одеської ОВА привітали одеситів та гостей міста

Традиційно, в День Конституції України в Одесі відбулося покладання квітів до пам'ятника Тарасу Шевченку в однойменному парку. Участь у заході взяли міський голова Одеси Геннадій Труханов, а також голова Одеської військової адміністрації Олег Кіпер. 

“У нашій Конституції утвердженні головні цінності українців – людина, її життя, здоров’я, честь, гідність, недоторканість та безпека. Це ті цінності, за які сьогодні, на жаль, проливається кров. І ми щиро дякуємо кожному герою, який боронить нашу державність”, — підкреслили в Одеській ОВА.

Крім того, понад 30 велосипедистів долучилися до велопробігу, який організували з нагоди свята. Спортсмени стартували від Оперного театру та фінішували у памʼятника Тарасу Шевченку. До пробігу доєдналися і 20 велопатрульних Управління патрульної поліції в Одеській області.

“Ми працюємо над тим аби велосипедистам було комфортно їздити містом. Адже спорт - це здоров’я. Ми маємо робити усе, аби наші діти росли здоровими та щасливими”, - прокоментував захід мер Одеси Геннадій Труханов.

Цікаві факти про День Конституції

1.Засідання Верховної Ради, на якому розглядали проєкт Конституції України, тривало добу. За день до ухвалення, 27 червня 1996 року парламент вирішив розглядати проєкт на одному засіданні без перерви. Після довгих і бурхливих дискусій депутатам вдалося узгодити всі положення документа. Голосування проводилося як за кожною статтею окремо, так і цілими розділами. Голосування за Конституцію України в цілому відбулося о 9:20 ранку 28 червня 1996 року.

2. Перші слова тодішнього голови Верховної Ради Олександра Мороза після ухвалення Конституції 315 голосами були такими: "Є Конституція!".

3. Головний документ країни міг не бути ухваленим 28 червня, адже напередодні історичного засідання парламенту президент України видав указ "Про проведення всеукраїнського референдуму 25 вересня 1996 року щодо ухвалення нової Конституції України". Однак, після ухвалення Конституції цей Указ скасували.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися