7000 кв.км акваторії Північно-Західної частини Чорного моря забруднено

Купатися в морі категорично заборонено

Солоність води складає 12-13 проміле, проте екологи запевняють, що ця цифра нестабільна.Приблизно через тиждень ситуація нормалізується, і показники солоності будуть типові для літнього сезону. Крім того, гранично допустима концентрація хімічних речовин також приходить в норму. Однак, стан моря все одно буде погігршуватися. Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Одеса розповів Павло Буланович, директор департаменту екології та природних ресурсів Одеської обласної військової адміністрації.

“8 червня, досить швидко, прісні води ріки Дніпро потрапили до одеської затоки. 17 червня забруднені води вже дісталися гирла Дунаю, і зараз 7000 кв.км акваторії Північно-Західної частини Чорного моря забруднено”, – розповів фахівець.

Головна причина погіршення стану морської води - це цвітіння водоростей. Справа у тому, що через потрапляння прісної води та високу температуру дуже швидко розмножуються синьо-зелені водорості. 

“У нас вже на 1,5 тисячі кв.км квітнуть. І ці водорості токсичні та забирають з води кисень, що може призвести до гибелі біоресурсів та кормової бази. Риба буде уходити в інші регіоні. В короткостроковій перспективі стан південно-західній частині акваторії Чорного моря буде погіршуватися, а певні наслідки підриву дамби можуть проявлятися ще не один рік”, – зазначив фахівець.

Водночас, фахівець підкреслив, що у морській воді виявляють холероподібні вібріони, кишкові інфекції та гельмінти. Вони не є збудниками холери, але купатися все одно заборонено. Він також додав, що під тривалим впливом прісної води уздовж узбережжя спостерігається масове потрапляння в море та на берег прісноводних та солонуватоводних організмів з басейну Дніпра та Дніпро-Бузького лиману.



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися