Дата заснування міста Подільськ, що на Одещині, є помилковою

Історики стверджують, що 1779 рік не має відношення до зазначеного міста

На Одещині історики та краєзнавці вважають, що дата заснування міста Подільськ є помилковою. Про це заявили в громадській організації “Краєвед”.

“Напередодні, питання підняла членкиня ГО “Краєвєд”, директорка Подільський міський краєзнавчий музей Олена Кобилюк, яке надалі розглянуто Правлінням громадської організації. Її дослідження “Проблема відтворення правдивої дати заснування міста Подільська Одеської області в контексті впливу радянської історіографії та адміністративно-територіального поділу краю з останньої треті XVIII ст. до наших днів” знайшло підтримку в частині помилковості фактичного року заснування міста, який використовується ще з 1979 року”, – розповіли краєзнавці.

Крім того, заяву підтримали також історики. Вони додатково провели спеціальний науковий картографічний огляд та порівняли старовинні мапи на предмет територіального розташування поселень Любомирка, Бірзула (наразі частина с. Любомирка) та станційного селища Бірзула (сучасне м. Подільськ). Вони стверджують, що 1779 рік не має відношення до зазначеного міста.

Після звернення, в Подільскій міськраді підтримали пропозицію істориків та пообіцяли докладніше та всебічно дослідити на основі нових відкритих архівних та письмових джерел рік заснування міста, яке до 1935 року мало назву Бірзула, а у 1935–2016 роках – Котовськ.

“Коментарі” також повідомляли, що фільмом-відкриття 14-го Одеського міжнародного фестивалю стане українська стрічка “Довбуш” режисера Олеся Саніна. Про це повідомили у пресслужбі ОМКФ. Зазначимо, що вперше за всю історію Одеського фестивалю фільмом-відкриттям стане український фільм. 



Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися