Аналіз питної та морської води в Одесі: що виявлено в морі

В Чорному морі виявлені холероподібні вібріони

Після підриву та руйнування дамби й машинних відділень Каховської гідроелектростанції 6 червня 2023 року, на Одещині був встановлений постійний контроль за якістю питної та морської води. Ця трагедія спричинила серйозну загрозу для довкілля та здоров'я громадян. 

Про це повідомляє пресслужба Одеської міської ради.  

За результатами аналізу води, 2 проби були відібрані на санітарно-мікробіологічні показники та 2 проби — на санітарно-хімічні показники. Усі ці проби виявились відповідними стандартам і не мали жодних відхилень. Це означає, що питна вода відповідає необхідним гігієнічним вимогам. 

Згідно з інформацією, наданою Державною екологічною інспекцією Південно-Західного округу, проби морської води, відібрані в Одесі (морський порт причал № 2) виявлено холероподібний вібріон НАГ 1 групи Хейберга (виділені холероподібні НАГ вібріони не є збудником холери, але викликають захворювання на гострі кишкові інфекції). Також у пробах морської води, відібраних 03 липня, виділені: 

  • НАГ 1 групи Хейберга на пляжах "Ланжерон", "Аркадія", у районі 16-ї станції В. Фонтану; 

  • вібріон парагемолітікус на пляжах "Аркадія", 

  • в районі 10-ї станції В. Фонтану; 

  • вібріон алгіналітикус на пляжах "Лузанівка", у районі 16-ї станції В. Фонтану.

Звертаємо увагу, що внаслідок підриву Каховської ГЕС та забруднення Чорного моря досі діє заборона на купання в морі, вилов та вживання свіжої морської риби, інших морських водних біоресурсів, а також риби сумнівного походження, — йдеться в повідомленні.

Також, згідно з результатами лабораторного контролю відповідного підрозділу “Інфоксводоканал”, питна вода відповідає встановленим гігієнічним вимогам згідно з ДСанПіН 2.2.4-171-10 “Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною”. 




Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб першими дізнатися про найважливіші події!


Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть
Поділитися